Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5cebf9e226558033196358.jpg

Miért fogy el belőlünk a vas?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


Mihez kell, hogyan termelődik és mitől lesz bennünk kevés a vas? - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

A vas fő szerepe az oxigén, hemoglobinon keresztül való szállítása a vérben. A szervezet vaskészletének mintegy kétharmada a vörösvérsejteket alkotó hemoglobinokban található. A test sejtjeihez szállított oxigén által képes szervezetünk energiát előállítani. A vörösvérsejtekben található vas szintén nélkülözhetetlen az energiafelhasználás során keletkező szén-dioxid elszállításához.

A sejt elhalásával a benne található vas új sejtek építéséhez kerül felhasználásra, vagy elraktározódik. Ez a folyamat biztosítja a vashiányos állapot kialakulásának megelőzését.
A vas a szervezet egyéb fontos folyamataiban is részt vesz, így például segíti a béta-karotin A-vitaminná történő átalakítását, segít a fertőzések elkerülésében, fehérjék előállításában. A vas utánpótlás fokozott jelentőséggel bír gyermekkorban, az intenzív növekedés időszakában, serdülőkorban és várandósság, szoptatás alatt. Az állati eredetű termékeket nem fogyasztó egyének számára szintén különösen fontos a vas utánpótlásról való gondoskodás.

Mitől lehetünk vashiányosak?

Vashiányos állapot nem megfelelő utánpótlás – vasszegény étrend - esetén fordulhat elő, illetve, ha a szervezet nem képes felszívni és feldolgozni kellő mennyiségben az ásványi anyagot. Bizonyos állapotok, Crohn-betegség, vagy lisztérzékenység szintén csökkenthetik a vas felszívódását.
Jelentős vérveszteség szintén a vaskészletek csökkenését eredményezheti, úgy, mint menstruáció idején, műtétek után, vagy épp fekélyek, daganatok, vastagbélrák esetén. Bizonyos gyógyszerek – aszpirin, gyulladáscsökkentők – szintén csökkentik mennyiségét. A vesebetegségben szenvedők, a dialízis kezelésben részesülő betegek esetében szintén gyakran alakul ki vashiányos állapot.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány világszerte. A főként nők és a 6 hónap és 3 év közötti gyermekek csoportjában megfigyelhető jelenség a lakosság mintegy 80 százalékát érinti.
A fejlődő országokban a jelenség az említett csoportok mintegy egy-negyedét érinti, vashiányos anémia formájában. A betegség velejárója a normálisnál alacsonyabb vörösvérsejt szám, vagy hemoglobin szint.

A vashiány tünetei

Vashiány esetén az egyén fizikális és mentális teljesítőképességének és az immunrendszer működésének csökkenése figyelhető meg. A tünetek közé tartozik még a fáradtság, gyengeség érzet, fejfájás, fázékonyság. A hemoglobin szint csökkenésével fokozott sápadtság jelentkezhet, előfordulhat hajhullás, fizikai terhelés hatására kialakuló légszomj, mellkasi fájdalom, mely szívproblémákra utalhat.
A következőkben megtudhatjuk, hogy a túlzott vasbevitel épp úgy káros, mint a vashiány, illetve megismerhetjük a táplálékokat, melyekből szükségleteink fedezhetők.

Forrás: EgészségKalauz
Foto: pixabay.com

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal