Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Miért válik be egy étrend egyeseknek, míg másoknak nem

Témakörök:

Feltűnt Önnek valaha, hogy egyesek bármit ehetnek, mégsem híznak egy dekát sem, míg mások már attól is híznak, ha csak ránéznek az ételre?

A Genetics című folyóiratban közzétett tanulmány szerint, ennek biológiai oka lehet. Muslincák segítségével végzett kísérlet szerint nem csak a diéta van hatással anyagcserénkre és súlyunkra, sokkal inkább a gének és diéta együtt. Ez segít megmagyarázni, miért válik be jobban egy diéta néhány embernek, azonban másoknak nem. A kutatók azt javasolják, hogy a jövőben az étrendet az egyén génjeinek megfelelően állítsák össze.

"Nincs olyan megoldás, ami egy kaptafára mindenkinél meggyógyítja az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget" - mondta Dr. Laura K. Reed, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Genetikai tanszékének kutatója, a vizsgálat vezetője. "Minden ember egyedülálló genetikai és környezeti tényezőkkel bír, amik befolyásolják az anyagcserét, és mint társadalom, le kell állni a csodaszerek keresésével, és el kell fogadnunk, hogy ez egy összetett probléma, ami személyenként eltérő megoldást igényel."

146 különböző genetikai vonallal rendelkező muslincát etettek négy különböző étrenddel (kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú, alacsony kalóriatartalmú, magas cukor-, valamint zsírtartalmú).  Ezután megfigyelték a különböző anyagcserejellemzőket, beleértve a testsúlyt, minden csoportban. Egyes muslincák genetikailag rendkívül érzékenyek voltak táplálkozás terén, ahogyan ezt a testtömeg változása mutatta. Ezzel szemben más genetikai vonalhoz tartozó rovarok súlya nem változott a diéta során.

A tudósok sikeresen kiderítették, a változások közül melyik köszönhető az anyagcserének önmagában, melyikre volt a genetika hatással, és hol hatott a kettő egymásra. Eredményeik azt mutatták, hogy a diéta önmagában csak kis mértékben változtatott a súlyon, míg a genetikai adottságokkal, illetve a genotípus és étrend együttesével látványos eredményeket értek el. Ez a tanulmány kihangsúlyozza, hogy egyesek számára hasznos új táplálkozási szokások bevezetése, míg a változtatások másokra gyakorlatilag nincs hatással. Ez a kutatás a magyarázata annak, hogy a sablonos étrend-programok drámaian eltérő hatással vannak az emberekre, akik megpróbálják őket.

Termékajánló:

Ultra Compact ételpároló

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával