Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a8c7e51f0774.png

Mikroszkóp, molekuláris analitika és mesterséges intelligencia – szegedi kutatók komplex módszere segítheti a szövetek vizsgálatát

Témakörök: Kutatás Érdekesség

Szegedi kutatók az egysejt-analízis terén világviszonylatban úttörőnek számító megoldást dolgoztak ki, amely egyesíti a nagy teljesítményű mikroszkópia és a molekuláris analízis előnyeit. A több műszert összekapcsoló intelligens szoftverrendszernek köszönhetően az új eljárás minden eddiginél pontosabban képes a szövetbeli sejtsokaságból kiválasztani azokat az egyedi sejteket, amelyek meghatározóak a vizsgált szövet egészének viselkedése szempontjából. A megfelelő sejteket sértetlenül, a környező sejtek roncsolása nélkül emelik ki a mintából, és molekuláris analízissel elemzik. Eredményeiket a Nature Communications adta közre.

A szöveten belüli sejtheterogenitás pontos leírása a daganatkutatástól a neurobiológiáig kiemelt jelentőségű, mert nélkülözhetetlen információt ad azokról az egyedi jellemzőkről, amelyek befolyásolják a szövet egészének biológiai viselkedését. Ezáltal segítheti az élettani mechanizmusok és a különféle kórfolyamatok jobb megismerését, és útmutatást adhat a gyógyszeres befolyásolhatóságra vonatkozóan, így kulcsfontosságú például a lehető leghatékonyabb, célzott terápia megválasztásához.
Szegedi kutatók az egysejt-analízis terén világviszonylatban úttörőnek számító megoldást dolgoztak ki, amely egyesíti a nagy teljesítményű mikroszkópia és a molekuláris analízis előnyeit. A mikroszkópokat és a molekuláris analízist végző berendezéseket összekapcsoló szoftverrendszer mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan fejlődik, és minden eddiginél precízebben képes a szövetbeli sejtsokaságból kiválasztani azokat az egyedi sejteket, amelyek meghatározóak a vizsgált szövet egészének viselkedése szempontjából.
A környezetétől eltérő jegyeket hordozó vagy adott lokalizációjú sejt sértetlenül, a mikrokörnyezet roncsolása nélkül kiemelhető a mintából, majd az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK) és a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre álló modern molekuláris vizsgálóeljárásokkal – köztük génszekvenálással, RNS-szekvenálással, digitális PCR-ral – részletesen analizálható. Ily módon feltérképezhetők azok a specifikus, sejtszintű adottságok, amelyek magyarázatot adnak például egy daganat biológiai viselkedésére, vagy megfelelő célpontjai lehetnek az egyénre szabott terápiának.

További részletek az mta.hu oldalon
 
 

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra