Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a8c7e51f0774.png

Mikroszkóp, molekuláris analitika és mesterséges intelligencia – szegedi kutatók komplex módszere segítheti a szövetek vizsgálatát

Témakörök: Kutatás Érdekesség

Szegedi kutatók az egysejt-analízis terén világviszonylatban úttörőnek számító megoldást dolgoztak ki, amely egyesíti a nagy teljesítményű mikroszkópia és a molekuláris analízis előnyeit. A több műszert összekapcsoló intelligens szoftverrendszernek köszönhetően az új eljárás minden eddiginél pontosabban képes a szövetbeli sejtsokaságból kiválasztani azokat az egyedi sejteket, amelyek meghatározóak a vizsgált szövet egészének viselkedése szempontjából. A megfelelő sejteket sértetlenül, a környező sejtek roncsolása nélkül emelik ki a mintából, és molekuláris analízissel elemzik. Eredményeiket a Nature Communications adta közre.

A szöveten belüli sejtheterogenitás pontos leírása a daganatkutatástól a neurobiológiáig kiemelt jelentőségű, mert nélkülözhetetlen információt ad azokról az egyedi jellemzőkről, amelyek befolyásolják a szövet egészének biológiai viselkedését. Ezáltal segítheti az élettani mechanizmusok és a különféle kórfolyamatok jobb megismerését, és útmutatást adhat a gyógyszeres befolyásolhatóságra vonatkozóan, így kulcsfontosságú például a lehető leghatékonyabb, célzott terápia megválasztásához.
Szegedi kutatók az egysejt-analízis terén világviszonylatban úttörőnek számító megoldást dolgoztak ki, amely egyesíti a nagy teljesítményű mikroszkópia és a molekuláris analízis előnyeit. A mikroszkópokat és a molekuláris analízist végző berendezéseket összekapcsoló szoftverrendszer mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan fejlődik, és minden eddiginél precízebben képes a szövetbeli sejtsokaságból kiválasztani azokat az egyedi sejteket, amelyek meghatározóak a vizsgált szövet egészének viselkedése szempontjából.
A környezetétől eltérő jegyeket hordozó vagy adott lokalizációjú sejt sértetlenül, a mikrokörnyezet roncsolása nélkül kiemelhető a mintából, majd az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK) és a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre álló modern molekuláris vizsgálóeljárásokkal – köztük génszekvenálással, RNS-szekvenálással, digitális PCR-ral – részletesen analizálható. Ily módon feltérképezhetők azok a specifikus, sejtszintű adottságok, amelyek magyarázatot adnak például egy daganat biológiai viselkedésére, vagy megfelelő célpontjai lehetnek az egyénre szabott terápiának.

További részletek az mta.hu oldalon
 
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők