Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Mit kezdjünk a csótányokkal?

Témakörök:

Ha néha megjelenik egy-egy csótány, az még nem jelent közegészségügyi vészhelyzetet, sem háztartási botrányt. Aki azonban nem szeretne baráti viszont kialakítani ezzel a betolakodóval, megoldhatja anélkül is, hogy rovarirtó-bombává kellene változtatnia a lakását. 

Még a makulátlanul tiszta háztartásokba is betehetik a lábukat a csótányok. Besétálhatnak az utcáról, vagy a kevésbé tisztaságmániás szomszédoktól a repedéseken vagy csöveken át. Az ember tudta nélkül is behordhatja a házba, például a táskájában, vagy egy élelmiszeres dobozban.

A csótányok élik világukat ott, ahol van élelem, víz és búvóhely, ezért először célszerű ezt megvonni tőlük. Ezek a rovarok éjszakai életet élnek, így nappal sötét repedésekben és résekben húzzák meg magukat.

A halálos spray bevetése előtt érdemes egyszerűbb lépéseket tenni a betolakodók ellen:

Azonnal le kell törölni minden felületet, ami élelmiszerrel érintkezik, ételkészítés és evés után.

A piszkos edények ne maradjanak elől éjszakára. Ha ez elkerülhetetlen, akkor le kell őket öblíteni, vagy mosószeres vízbe áztatni.

A házi kedvencek tálkáit is naponta el kell mosni. Éjszakára jobb kiüríteni az itatójukat, és reggel megtölteni újra.

Minden este érdemes letörölni a tűzhely felületét, a sütőt sem árt rendszeresen kipucolni.

A szobahőmérsékleten tárolható élelmiszerek legyenek jól lezárható üveg- vagy műanyag tárolóedényben. A polcokat és szekrényeket rendszeresen takarítani kell.

A szemetet és komposztot zárt kukában kell tárolni, a lehető leggyakrabban üríteni.

Az ételmorzsa eltakarításához gyakran kell porszívózni és seperni. A fal és padló repedéseiből, továbbá a bútorok mögül porszívóval lehet eltávolítani a csótányokat is.

A nehezen elérhető helyeket gyakran kell ellenőrizni.

A csapok és vezetékek repedéseinek ellenőrzése és megjavítása is nagyon fontos.

Legyen rend a konyhaszekrényben.

A repedéseket a falban, a szekrényben, a vezetékek és csövek körül érdemes betömni.

Ha ezek után is fennáll a probléma, akkor jöhetnek számításba a kemikáliák.

A nagyágyúk

A ragasztóval vagy csalival felszerelt csapdák előnye, hogy nem mérgezők, de az a baj, hogy a csótányokon kívül a rágcsálók is fogságba eshetnek. A ragasztó fájdalmas, sőt halálos sérülést is okozhat a kisebb emlősöknél, ezért fontos megtudni a gyártótól, hogy a készítményt kifejezetten rovarok számára készítették-e. Krémek és porok is kaphatók, de ezek mind mérgezőek (bár kevésbé, mint az aerosol), ezért csak nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazhatók. Porok használata esetén maszk viselése javasolt.

A rovarirtó spray vagy a professzionális irtás legyen az utolsó mentsvár. Az irtószerek károsítják a környezetet és az egészséget is, ráadásul nem biztos, hogy megelőzik a probléma kiújulását.

Házi praktikák

Íme néhány nem, vagy kevéssé mérgező megoldás.

Agyoncsapás. Igaz, ez csak az igazán bátraknak való. Ha először víz éri őket, akkor lelassulnak.

A szupermarketekben kapható boraxszal kell beszórni a csótányok kedvenc tartózkodási helyeit. Lenyalogatják a lábukról és belehalnak, vagy megeszik egy boraxmérgezésben kimúlt társukat, és ez okozza vesztüket. Liszttel, cukorral és vízzel keverve masszát is lehet belőle készíteni. A borax nem annyira ártalmas a környezetre, de mivel mérgező, bárhova nem lehet tenni, nehogy a háziállatok vagy a kisgyerekek is kipróbálják.

Egy üvegbögre belső peremét be kell kenni növényi olajjal, a belsejébe pedig egy szem finom gyümölcsöt rejteni. Az edény külsejéhez „létra” gyanánt egy fadarabot vagy rongyot lehet illeszteni. A finomság becsábítja a csótányt, de ki nem tud már mászni, így csapdába kerül.

Egy kis tálka víz benne leheletnyi olajjal vonzza a csótányokat. Belemásznak és megfulladnak. Kétségtelenül.

Termékajánló:

Sporométer házi penész teszt

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők