Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Müzli, a bajnokok reggelije

Témakörök:

Nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk testmozgás előtt, derül ki a The Journal of Nutrition májusi számából. A reggelire alacsony glikémiás indexű (a vércukrot nem meredeken emelő) szénhidrátokat fogyasztó nők 50 százalékkal több zsírt égettek a reggeli utáni testedzés során, mint a magas vércukorcsúcsot eredményező (magas glikémiás indexű) ételeket evők.

Alacsony glikémiás index állapítható meg például a müzli, vagy a joghurt esetében, míg hirtelen jelentős vércukorszint-emelkedést okozhat például a kukoricapehely, vagy a fehérkenyér. A mostani vizsgálat újdonsága a résztvevőkben rejlik: az eddigi – elsősorban állóképességi sportokat űző férfiakat vizsgáló – kutatásokkal szemben, most átlagos nőket vontak be a tesztekbe, magyarázta a közlemény vezető szerzője, Emma Stevenson, aki jelenleg a Northumbriai Egyetem tanára. A vizsgálatot még a Nottinghami Egyetemen végezte.

Nyolc 24 éves átlagéletkorú , egészséges testsúlyú hölgyet kértek fel egy-egy alkalommal arra, hogy magas, illetve alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasszon reggelire. Mindkét reggeli 265 kalóriát tartalmazott, ám az alacsonyabb glikémiás indexűnek magasabb volt a rosttartalma. Három órával később 60 perces mozgás következett a futószőnyegen. Stevensonék vérmintát vettek az étkezés előtt, majd a testedzés alatt és után is. A vérben a szabad zsírsavszintet, valamint a zsírégetés markereit keresték.

Az alacsony glikémiás indexű reggelit követően 7,4 g zsírt sikerült oxidálni (azaz elégetni), míg a magas glikémiás indexű étkezés után mindössze 3,7 grammot, ami 50 százalékos különbség. Valószínűsíthető, hogy a vércukrot csak kevéssé emelő ételek jobban ösztönzik a szervezetet a zsír felhasználására. Ha tehát zsírégetés a cél, válasszunk alacsony glikémiás indexű ételeket, például teljes kiőrlésű gabonákat, szóját és lenmagos kenyeret.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal