Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Nem kell a plusz vitamin

Témakörök:

Amerikai kutatók szerint sok egészséges amerikai gyermek szed olyan vitaminokat és táplálékkiegészítőket, amelyekre nincs szüksége, ám a szegényebbek, akiknek szükségük lenne kiegészítésre, nem jutnak hozzá ezekhez.

Az Archives of Pediatric & Adolescent Medicine folyóiratban megjelent cikkben az áll, hogy a kiegyensúlyozott étrend mellett a gyermekeknek nincs szüksége vitamin- és ásványi anyag pótlásra, míg a szerényebb körülmények között élő, rosszabbul táplált, kevesebbet mozgó gyermekek nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges kiegészítést. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége egyéves kor után csak a krónikus betegségben, evési rendellenességekben szenvedőknek és bizonyos állapotokban javasolja a vitaminpótlást. A túladagolás főként a 2-4 éveseknél veszélyes, súlyos esetekben májkárosodás léphet fel.

„Arra voltunk kíváncsiak, miért választják egyes szülők a recept nélkül kapható multivitamin készítményeket gyermekeik számára, míg mások miért nem” – mondta el Dr. Ulfat Shaikh, a Kalifornia Egyetem Davis Orvosi Karának gyermekgyógyász docense, a tanulmány szerzője. „Feltételeztük, hogy a szülők a gyerek nem megfelelő táplálkozásából eredő káros hatások kivédésére adják a készítményeket, vagy ha nem tudják, honnan származik az elfogyasztott étel.”

Közel 11 ezer, 2 és 17 év közötti gyermek vitaminszedését, testmozgási szokásait és biztosítási viszonyait vizsgálva a szerzők azt találták, hogy a gyermekek mintegy egyharmada szed valamilyen kiegészítő készítményt, különösen a kis súlyúak. A jobb körülmények között élő gyermekek nagyobb része kap vitaminpótlást, a szegénységi küszöb felett élők 43 százaléka, míg a szegénységi küszöb alatt élőknek csak 22 százaléka. Az élelmiszersegélyben részesülőknél szintén kevesebben szednek vitamint.

Duffy MacKay, a Washingtonban található Felelős Táplálkozás Intézet tudományos és szabályozásügyi igazgatóhelyettese szerint próbálják a gyártókkal együttműködve eljuttatni a készítményeket a szegényebbekhez. Kris Rudolph, a Cincinnati Gyermekkórház gyermekgyógyásza szerint az alacsonyabb jövedelműek megfelelő dokumentáció birtokában kaphatnak vényre felírt vitaminokat, ám ezeket a dokumentumokat nehéz beszerezni. Azonban egy alig 50 centbe (mintegy 160 forintba) kerülő gyümölcskonzerv vagy egy csomag fagyasztott zöldség már hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.

Termékajánló:

Gyümölcscentrifuga, HR1851

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal