Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Nem létezik tuti diéta

Témakörök:

A kalóriamennyiség csökkentése és a tartósan így történő étkezés a legjobb út a fogyáshoz, függetlenül attól, hogy egy diéta a zsírt, a fehérjéket vagy a szénhidrátokat emeli ki, állítja egy szerdán megjelent tanulmány.

Ahogyan az egész világ az elhízással küszködik, milliók fordultak az olyan diétákhoz, mint az Atkins-, a zóna- és az Ornish-módszer, amelyek az egyik tápanyag előnyét hangsúlyozzák a többiekhez képest. Már két évtizede tart a vita arról, melyik is a legjobb diéta a súlycsökkentéshez.

Azonban egy amerikai kutatás feltárta, hogy a fogyókúrázni készülők azt a módszert válasszák, amelyik leginkább illik hozzájuk, csak tartalmazzon elég rostot és legyen kalóriában és telített zsírsavakban szegény. „Bármelyik diétával sikerrel járhatunk” – mondta el Dr. Frank Sacks, a Harvard Közegészségügyi Főiskola szív-érrendszeri megelőzéstan professzora, a tanulmány társszerzője. „A kulcs a kalóriákban rejlik. Nem a tartalom a fontos, nem a zsír vagy a szénhidrátok, csak a kalóriák.”

A New England Journal of Medicine folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány elkészítése során a kutatók a 811 túlsúlyos résztvevőt véletlenszerűen osztották négy csoportba, minden csoport más-más étrendet kapott, amelyek különböztek zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmukban. A diétától függetlenül a legtöbb résztvevőnél hat hónapot követően drámai fogyást tapasztaltak. A súlyvesztés és a csípőbőség csökkenésének mértéke minden csoportban hasonló volt.

„Nincs olyan speciális diéta, amely hatékonyabb a súlycsökkentésben, mint a többi” – vonta le a következtetést Sacks. „Amíg nem árt az egészségnek, telítetlen zsírsavakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és rostban gazdag, ám gyorsételekben, zsíros ételekben és zsíros húsokban szegény, bármelyik diétával célt érhetünk.”

Termékajánló:

Diétás konyhai mérleg, DS 81

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal