Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Nem növeli a mellrákrizikót a koffein

Témakörök:

A legfrissebb kutatási eredmények szerint nem fokozza az emlőrák kockázatát a koffeinfogyasztás. Találtak azonban összefüggést a jóindulatú elváltozásokkal és a nagy méretű tumorokkal.

A nem rosszindulatú emlőbetegségben szenvedő nők esetében a nagy mennyiségű koffeinfogyasztás, vagyis a napi négy csészénél több kávé növeli a mellrák veszélyét, ráadásul épp a kedvezőtlen kimenetelű típusét, írta Dr. Shumin M. Zhang, a bostoni Harvard Egyetem és a Brigham és Női Klinika kutatója, az Archives of Internal Medicine októberi számában megjelent közlemény társszerzője. A szerzők hangsúlyozták, hogy a kávéban, teában, csokoládéban, üdítőitalokban és különböző gyógyszerekben megtalálható koffein a világ egyik legelterjedtebben használt élvezeti szere. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nem rákos emlőbetegségben szenvedő nőknél a koffeinmegvonás javította a betegség tüneteit. Miután a jóindulatú emlőbetegség a mellrák kockázati tényezője, arra lehetett következtetni, hogy a koffein szintén hozzájárul a daganatos betegség kialakulásához.

A vizsgálathoz Zhang és munkatársai a Tokiói Női Orvosi Egyetemen csaknem 39 000 45 év feletti nő étrendjét vizsgálták meg egy négyéves periódusban. Minden résztvevő egészségügyi dolgozó volt, háromnegyedük regisztrált ápolónő. Kiderült, hogy a vizsgálati személyek egynegyede nem kávézott, egy másik negyedük napi egy, vagy még annál is kevesebb kávét fogyasztott, csaknem egyharmaduk két-három kávét ivott naponta, és több mint 15 százalék négy, vagy több csészével fogyasztott a koffeinforrásból. Az étrendre vonatkozó információgyűjtéshez képest egy évtizeden belül majdnem 1190 betegnél alakult ki invazív emlőrák. A koffeinfogyasztás azonban nem függött össze a rákrizikóval. A jóindulatú emlőbetegségben szenvedőknél azonban a legtöbb koffeint fogyasztó betegeknél sikerült szignifikáns kapcsolatot találni a koffeinfogyasztás és a tumorkockázat közt. Összefüggést állapítottak meg a kávézás, valamint a két centiméternél nagyobb daganatok kialakulása közt is. A koffein 79 százalékkal fokozza az ilyen tumorok esélyét. Bizonyos típusú emlőrákok – az ösztrogén és/vagy progeszteron receptor negatív rákok - kockázata is nőtt, méghozzá 68 százalékkal.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők