Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Nyugati étrend okozza a szívinfarktusok 30%-át

Témakörök:

Kanadai kutatók megállapították, hogy a vörös húsok, az olajban sütött ételek, a tejtermékek és a sós harapnivalók felelősek a világon előforduló szívinfarktusos esetek 30%-áért.

52 országból származó 16 000 ember táplálkozási szokásainak és adatainak elemzése során megállapították, hogy a legjobb, ha sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ami 30 %-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

A diéta sokkal hatékonyabb a szívinfarktus rizikójának csökkentésében, mint számos jelenleg értékesített gyógyszer - mondta dr. Salim Yusef, a tanulmány szerzője. „Kimutattuk, hogy egészséges táplálkozással a szívinfarktus kockázata 30-40 %-kal csökkenthető. Ez több mint amit a gyógyszerektől várhatunk” - mondta. „Jobbak az eredmények az érrekonstrukciós és a bypass műtétek eredményeinél is.”

A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozást jobbnak találták a hagyományos keleti, tofut és szóját tartalmazó táplálkozásnál is. Ezekről megállapították, hogy nem befolyásolják a szívinfarktus rizikóját. Ezzel ellentétben a nyugati típusú táplálkozással kapcsolatban a szívinfarktus kockázatának 35 %-os emelkedését találták.

Dr. Yusef szerint a jó és a rossz diéta a világ minden táján azonos hatású, így arra bátorít mindenkit a lakóhelyétől függetlenül, hogy egyenek több zöldséget és gyümölcsöt és mellőzzék a sós és a zsíros ételeket. Ezek a tények különösen fontosak manapság, amikor a nyugati típusú táplálkozás egyre népszerűbb a világ más tájain is, mondta dr. Yusef. 

Termékajánló:

PC 80B kézi EKG

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők