Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Összefüggés az ínybetegség és a rheuma között

Témakörök:

A súlyos rheumatoid arthritiszben szenvedőknek csökken a fájdalma, a gyulladt ízületek száma és a reggeli merevség mértéke, ha fennálló fogínybetegségüket meggyógyítják. A Case Western Reserve Egyetem Fogorvostudományi Kara és a Cleveland Egyetemi Kórházak számoltak be az arthritis kezelésének újdonságáról a Journal of Periodontology című lapban.

„Izgalmas felismerés volt, hogy ha megszüntetjük az ínygyulladást, a páciensek súlyos típusú aktív rheumatoid arthritiszének jelei és tünetei javultak.” – közölte Nabil Bissada fogorvos, a periodontológiai intézet igazgatója. „Ez új intervenciós lehetőséget jelent.” – tette hozzá.

Nem ez az első alkalom, hogy összefüggést találtak a fogínybetegség és a rheumatoid arthritisz között. A vizsgálat egy másik résztvevője, Dr. Ali Askari, az Egyetemi Kórházak reumatológiai osztályának vezetője, szerint: „Régóta foglalkoztatja a reumatológusokat és egyéb klinikusokat a rejtély, hogy az ínybetegségek milyen szerepet játszhatnak a szisztémás kórképek kialakulásában.”

Askari és Bissada egy kutatócsoport tagjaiként 40 pácienst vizsgáltak meg, akiknek közepestől súlyos fokig volt periodontális betegségük, valamint rheumatoid arthritiszben is szenvedtek.

A vizsgálat eredményei arra ösztönzik a reumatológusokat, hogy hívják fel pácienseik figyelmét a periodontális betegségek és a rheumatoid arthritisz közötti kapcsolatra.

Bissada hozzáteszi, hogy az ínybetegségek gyakoriak rheumatoid arthritiszben.

Mindkét gyulladásos betegség  közös vonása a progresszív lefolyás. A lágy és keményebb szövetek elpusztulnak a gyulladás során, amelyet bakteriális toxinok okoznak.

A gyulladásos terület egyik ilyen toxinja a tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) megjelenik a vérben, ha a szervezetben gyulladás folyik. A TNF-α új fertőzéseket indíthat el, vagy súlyosbíthatja a már meglévő gyulladást.

A vizsgálat résztvevőit négy csoportra osztották. Két csoport új TNF-α gátló gyógyszert kapott, amely gátolja a TNF-α termelődést a gyulladt rheumatoid arthritiszes területeken. A másik két csoport nem kapott ilyen új szert. A szert kapók és nem kapók fele standard, nem sebészi periodontális kezelésben részesült, mely során megtisztították és eltávolították a csontok és szövetek fertőzését az íny területén. A maradék résztvevő a vizsgálat végéig nem részesült ilyen fogászati kezelésben.

Az íny kezelése után javultak a rheumatoid arthritisz tünetei azoknál, akik kaptak illetve, akik nem kaptak TNF-α gátló terápiát. A TNF-α gátlót szedők még nagyobb mértékű javulást mutattak azokhoz képest, akik nem kaptak ilyen szert.

„Optimista vagyok amiatt, hogy egy napon a biológiai terápia, melynek segítségével sikeresen kezeljük a rheumatoid arthritiszt, javulást fog okozni a periodontitisz terén is, és az ilyen összetett probléma kezelésére mindennaposan alkalmazhatóvá válhat.” – közölte Askari.

„Ismét jó példáját láthatjuk annak, hogy a jó orális egészség hogyan javítja az általános állapotot.” – tette hozzá Bissada, és megjegyezte, hogy a fogíny betegségekkel már összefüggést mutattak ki korábban koraszüléssel, szívbetegségekkel és diabétesszel is.

Termékajánló:

Elektromos fogkefe, HX1610

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal