Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Óvatosan az antibiotikummal

Témakörök:

Az akut fülfertőzés miatt antibiotikummal kezelt gyermekeknél 20 százalékkal nagyobb esély van a visszatérő fülfertőzések kialakulására, olvasható egy, a British Medical Journal honlapján (bmj.com) megjelent tanulmányban.

Egy holland tanulmány szerint az akut fülfertőzés miatt antibiotikumot kapott kisgyermekek kétharmadánál (63%) fordult elő három éven belül visszatérő fülfertőzés, míg a placebóval kezelteknél ez mindössze 43 százalék volt. Az akut középfülgyulladás az egyik leggyakoribb gyermekkori fertőzés, a gyermekkori antibiotikumkezelés leggyakoribb oka. A jelen ajánlások szerint antibiotikum a két éven aluliak súlyos fertőzéseiben és a kísérőbetegségben szenvedőknél javasolt, minden más esetben kezdetben csak megfigyelést ajánlanak.

A vizsgálat Hollandia 53 háziorvosi rendelőjében zajlott 168, 6 hónap és két év közötti gyermek részvételével. Három és fél év elteltével az amoxicillint kapott gyermekeknél a 75-ből 47-nél fordult elő legalább egyszer a fertőzés kiújulása, míg a kontrollcsoportban ez 86-ból 37 volt. Az amoxicillin-csoportban 2,5-szeres volt az újabb akut középfülgyulladás kockázata. A vizsgálat eredményei hitelesnek tekinthetők, mivel a szülők nem tudták, gyermekük melyik kezelést kapta. Az összefüggés azután is fennállt, hogy az eredményeket olyan tényezőkre, mint az allergia vagy a fülgyulladásra való hajlam, korrigálták. Ezzel szemben a kontrollcsoport gyermekeinek 30 százaléka esett át valamilyen fül-orr-gégészeti műtéten a kezdeti fertőzés miatt, szemben az antibiotikumot kapott csoport 21 százalékával.

A szerzők szerint az antibiotikumok legyengítik az immunrendszert, így elősegítik a rezisztens baktériumok növekedését és a fertőzés visszatértét. Bár csökkentik a kezdeti fülfertőzés hosszát és súlyosságát, hajlamosítanak újabb fertőzésekre és segítik a rezisztencia kialakulását, ezért okosabban kellene alkalmazni őket a gyermekek akut középfülgyulladása esetén, írják a szerzők.

Termékajánló:

Mikrohullámú sterilizáló 2 üveggel, BH 1310

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők