Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Páramentesítéssel a penészgomba és a poratka ellen!

Témakörök:

Mit tegyünk, ha télen meg akarjuk előzni otthonunkban a páralecsapódásból eredő penészgombák kialakulását? Nem szeretnénk, hogy a magas páratartalom miatt elszaporodjanak a poratkák? A megoldás: gyakori szellőztetés, és páramentesítés!

A téli hónapokban szinte minden lakásban megfigyelhető jelenség a páralecsapódás az ablakokon. Ennek oka, hogy a magas relatív páratartalmú levegő, amikor hideg felületekkel érintkezik, víz formájában lecsapódik. A falakon, ablakokon lecsapódott vízpára később komoly probléma lehet, hiszen a párás, nedves környezet kedvez a penészgombák elszaporodásának. Ha pedig megjelennek a penészgombák, rendkívül nehezen távolíthatók el a falakról.

                     

A magas, (65 % fölötti) páratartalmú levegő azonban nem csak a penészgombák elszaporodásának kedvez. A poratkák is könnyen elszaporodhatnak a párás, meleg lakásokban, ami rossz hír az allergiásoknak. Hogyan tudjuk megelőzni a lakásunkban a poratkák elszaporodását? Nos, egy általános megoldás a gyakori szellőztetés. Fontos, hogy olyan anyagokat használjunk, melyeket könnyen lehet mosni, a téli hónapokban rendszeresen tisztítsuk a szőnyegeket, textíliákat, portalanítsuk a lakásunkat. A bőr, műbőr kárpit bevonatú bútorokon nem tud áthatolni a poratka, szintén jó megoldás, ha antiallergén ágyneműhuzatot használunk. Porszívózáshoz használjunk HEPA filteres porszívót, mely jól átszűri a levegőt és nem engedi át az atkákat.

 

Mind a penészgombák kialakulásának megelőzésében, mind a poratkák kialakulásában igen hasznos berendezés a párátlanító készülék. A gyakori szellőztetés, a szoba levegőjének 18-20 fokon tartása, és egy párátlanító készülék segítségével a relatív páratartalom 60% alá csökkenthető, mellyel megelőzhető a lakásban a páralecsapódás, így az abból eredő penészgomba kialakulása is, és az alacsony páratartalom nem kedvez a poratkáknak sem.

Termékajánló:

FAGOR DH-16 páramentesítő berendezés

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők