Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Rendszeres vizsgálattal csökkenthetők a halálos balesetek

Témakörök:

Amerikai kutatók szerint egy Floridában pár éve bevezetett törvény, mely szerint a 80 éven felüli sofőröknek rendszeres szemvizsgálaton kell részt venniük, hogy megtarthassák jogosítványukat 17 százalékkal csökkentette a halálos balesetek számát az államban.

 "2004. januári életbe lépése óta a törvény hatására jelentősen csökkentek a halálos balesetek a 80 év feletti vezetők körében - nyilatkozta Gerald McGwin az Alabama Egyetem kutatója - Ez igen jelentős eredmény a közbiztonság szempontjából."

A kutatók a 2001-2003 közötti időszak halálos baleseteinek számát hasonlították össze a 2004 és 2006 között történt balesetekkel. Bár az idősebb vezetők körében előforduló halálos balesetek száma csökkent, az összes végzetes ütközések száma nőtt.

"A jelenség csak Floridában figyelhető meg, ezért valószínű, hogy a 2004-ben bevezetett törvény hatására történt mindez" - nyilatkozta Mr. McGwin. A kutatók szerint a jogosítványhoz szükséges vizsgálatokon a 80 év felettiek mintegy 7 százaléka nem felelt meg.

Miközben a törvény hatására a látássérült vezetők eltűntek az utakról, az egyéb egészségügyi problémával rendelkezők körében is ritkábbak lettek a jogosítvány felújítására tett kísérletek.

Bár Mr. McGwin szerint a törvény bevezetése egyértelműen emberéletek százait mentheti meg, több probléma is felmerülhet vele kapcsolatban. "Más közlekedési alternatívát kell bevezetni az idősek számára, ha az autózást megtagadjuk tőlük. Tudjuk, hogy sokan depressziósak lesznek, ha nem mozdulhatnak ki otthonról, a jogosítvány elvesztése pedig növeli ennek esélyeit."

A korral járó leggyakoribb szembetegségek, amelyek a látásképességet is komolyan befolyásolják a következők: makula-degeneráció, szürke- és zöldhályog, valamint cukorbetegség következtében kialakult retinopátia.

Az Egyesült Államok Betegségirányítási és Megelőzési Központjának adatai szerint 2020-ra az amerikai szembetegséggel élők száma akár 50 százalékkal is nőhet.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők