Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Repülő védőoltás

Témakörök:

A Bill és Melinda Gates Alapítvány szerdán egyenként százezer dolláros támogatásban részesített 22 különböző országban dolgozó kutatókat, köztük azt a japán tervet is, mely oltóanyagot szállító repülő vakcinává alakítaná a moszkitókat.

A jótékonysági alapítványt a Microsoft szoftveróriás alapítója hozta létre. Közleményük szerint a támogatásokat olyan módszerekre szánták, melyek okosan, és többségében eddig nem bizonyított módon próbálják javítani a globális egészséget. Olyan kutatások részesültek juttatásban, melyek fertőző betegségek, például a HIV/AIDS megelőzését vagy gyógyítását, illetve a gyógyszerrezisztenciák kialakulásának gátlását szolgálják. A mostani támogatások a „Nagy Kihívások és Felfedezések” program első fordulójaként találtak gazdára. A Gates Alapítvány célja a globális egészség javítása érdekében folyó innovatív kutatások anyagi segítése öt év alatt összesen 100 millió dollárral. Az adományokat olyan projektekre szánják, melyek kívülesnek a jelenlegi tudományos paradigmák keretein, ám potenciálisan jelentős előrehaladást jelenthetnek siker esetén” – áll a Gates Alapítvány közleményében.

„Reméljük, hogy programunk segítségével bárki, akinek újszerű ötlete van, gyorsan valóra válthatja tervét bolygónk egészsége érdekében” – mondta el Tachi Yamada, a Gates Foundation globális egészség elnöke. Az alapítvány azt is nyilvánosságra hozta, hogy a beérkezett csaknem 4000 projekt közül 104-et tartottak finanszírozásra méltónak. A jutalmazottak közt egyetemek, nonprofit szervezetek és kormányhivatalok közt hat magáncég is található. „A döntéshozók számára annyira nehéz volt a válogatás, hogy végül majdnem kétszer annyi projektet jutalmaztunk meg, mint eredetileg terveztük" – közölte Yamada. A díjazottak közt volt Hiroyuki Matsuoka (Jichi Orvostudományi Egyetem, Japán) elképzelése is. Az alapítvány szerint Matsouka terve, hogy a betegséget terjesztő moszkitókat repülő védőoltássá alakítva lehetne „beoltani” az embereket.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők