Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Rontja a lombikprogram sikerességét a légszennyezés

Témakörök:

A légszennyezést okozó anyagok magasabb szintje, különösen a nitrogén-dioxidé egy új vizsgálat szerint jelentősen ronthatja a lombikbébiprogramban (IVF) résztvevő nőknél a sikeres terhesség valószínűségét.

Dr. Duanping Liao, a Penn State Egyetem Orvosi Karának járványtan professzora munkatársaival összesen 7403, első lombikprogramján résztvevő nő sorsát követte nyomon 2000 és 2007 között az Egyesült Államok keleti partvidékén. „A légszennyezést már számos korábbi tanulmány összefüggésbe hozta a halálozással, a szívbetegségekkel és más krónikus állapotokkal, továbbá szoros kapcsolatot mutattak ki a gyulladással és a vérrögképződéssel is” – mondta el Liao. „Ezek a tényezők a termékenységet is befolyásolhatják.”

A fosszilis tüzelőanyagok és a dízelolaj égése során nitrogén-dioxid és szálló por termelődik. A romló levegőminőség IVF-re gyakorolt hatása függ a szennyező anyagoktól, azonban a nitrogén-dioxid és a szálló por következetesen csökkentette a sikeres terhességek számát. Ezzel szemben az ózonszint emelkedése megnövelte a siker arányát, ennek magyarázata valószínűleg az, hogy ekkor a nitrogén-dioxid szintje csökken. A kutatók jelenleg tovább vizsgálják a légszennyezés emberi szaporodásra gyakorolt hatását.

A cikk a Human Reproduction folyóiratban jelent meg.

Termékajánló:

Légtisztító, AP200

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra