Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Rossz lehelet? A szájvizek segítenek

Témakörök:

A szájvizek hatásosságát vizsgáló első tanulmány kimutatta, hogy a szájvizek fontos szerepet játszanak a kellemetlen leheletet okozó baktériumok számának és kémiai anyagok szintjének a csökkentésében. Némelyik szer azonban átmenetileg elszínezheti a nyelvet és a fogakat, figyelmeztettek.

A rossz lehelet a fejlett országok lakosságának mintegy felét érinti. A kellemetlen szag a nyelven felszaporodó kéntartalmú anyagokat, többek között hidrogén- szulfidot is termelő baktériumoktól származik. Ez ugyanaz az összetevő, mint ami a tojás rothadásakor is keletkezik. A szájvizeknek két csoportja létezik: azok, amelyek elpusztítják a kéntermelő baktériumokat és azok, amelyek semlegesítik vagy elfedik a kellemetlen szagot. 

 „Vizsgálataink szerint az antibakteriális hatású és a szagot kémiailag semlegesítő szájvizek egyaránt hatékonyak a rossz lehelet megfékezésében”, nyilatkozta Zbys Fedorowicz, a bahreini Egészségügyi Minisztérium munkatársa.  A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a klórhexidin tartalmú szerek a nyelv és a fogak észrevehető, bár átmeneti elszíneződését okozhatják és átmenetileg módosíthatják az ízérzékelést is.

A 293 résztvevő bevonásával készült kutatás eredményei szerint az antibakteriális hatóanyagot tartalmazó szerek a szájszag csökkentésében szignifikánsan hatékonyabbak voltak a placebót tartalmazó szerekhez képest. A szagok semlegesítésében a klór-dioxid és a cink tartalmú szereket találták a leghatékonyabbnak.  A kutatók szerint további kutatások szükségesek a különböző szerek hatékonyságának összehasonlításához. Véleményük szerint az elektromos berendezések növekvő terjedésének ellenére az emberi orr a legmegbízhatóbb vizsgálati módszer a szájszag megítélésében.

Termékajánló:

Elektromos fogkefe, HX1630

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők