Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Sok szülő aggódik az oltások miatt

Témakörök:

Bár a legtöbb amerikai szülő beoltatja gyermekét, sokan még mindig aggódnak a vakcinák biztonságossága miatt, és néhányan inkább lemondanak arról, hogy gyermekeiket megóvják egyes potenciálisan halálos betegségtől.

A Michigan Egyetem kutatásai szerint bár az amerikai szülők 90 százaléka úgy véli, az oltások megfelelő védelmet nyújtanak a betegségek ellen, és 88 százalékuk be is adatja gyermekeinek a szükséges oltásokat, 54 százalékuk mégis aggódik az esetleges mellékhatások miatt.

"A szülők aggodalmai néhány esetben azt eredményezik, hogy a gyermekek később kapják meg az oltásokat - nyilatkozta Dr. Gary L. Freed, a Michigan Egyetem kutatója - Felmérésünk szerint a szülők 12 százaléka még ennél is tovább megy, és legalább egy szükséges oltást nem adat be gyermekének. Ha egy szülő ilyet tesz, azzal potenciális életveszélynek teszi ki gyermekét. Olyan életveszélynek, ami megelőzhető lenne" - nyilatkozta Dr. Freed.

A kutatás során a tudósok összesen 1552 szülőt kérdeztek meg a kötelező oltásokról alkotott véleményükről. Az eredmények szerint a szülők között volt olyan (12 százalék) aki legalább egy ajánlott oltást nem adatott be a gyermekeinek. Ezek az oltások leggyakrabban a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás elleni vakcinák voltak.

Emellett a szülők majdnem 57 százaléka nem engedte, hogy gyermeke megkapja a HPV (humán papillomavírus) elleni oltást sem, ami a szexuális élet megkezdése előtt beadva megvédheti a nőket a méhnyakrák kialakulásától.

A szülők általában attól félnek, hogy az oltások valamilyen maradandó betegséget (például autizmust) okoznak. "Ezek a tévhitek teljesen alaptalanok, hiszen semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy bármilyen ismert vakcina autizmust, vagy más maradandó betegséget okozna" - írják a kutatók.

"Bizonyára ijesztő, hogy a gyermekeink, amíg felnőnek, összesen 32 oltást kapnak, de ezek mind szükségesek, és teljesen veszélytelenek, ezért muszáj, hogy bízzunk bennük, az orvosokban, és abban, hogy azzal tesszük a legjobbat gyermekeinknek, ha beoltatjuk őket" - nyilatkozta Dr. Marc Siegel, a New York Egyetem segédprofesszora.

Termékajánló:

Háztartási fertőtlenítő készülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők