Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Széles csípő = veszélyes élet?

Témakörök:

Egy szélesebb csípő majdnem kétszeresére növeli az idő előtti halál valószínűségét, áll egy nagyszabású európai tanulmányban, vagyis nem is olyan jó, ha van egy nőn mit fogni. A szerzők szerint a kockázat hasonló akkor is, ha a BMI (testtömegindex) a normál tartományba csökkent.

A vizsgálatban 359 ezer ember vett részt, az átlagéletkor 51,9 év, a nők aránya 65,4 százalék volt, a tanulmány a New England Journal of Medicine csütörtöki kiadásában jelent meg.

A kutatás szerint a test közepénél tárolt zsír akkor is jelentős egészségügyi kockázatot jelentett, ha ezen emberek a BMI szerint nem estek még a túlsúlyos kategóriába sem. Gyakorlatilag a csípőkerület minden 5 centiméterének növekedésével 17 százalékkal nőtt a halálozási kockázat férfiaknál és 13 százalékkal a nőknél.  

„A tanulmány legfontosabb eredménye az, hogy nemcsak a túlsúly, hanem a testzsír eloszlása is növeli az idő előtti halálozás kockázatát” – mondta el Tobias Pischon, a Potsdam-Rehbrückében található Német Táplálkozástudományi Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Az eredményeknek arra kellene rávenniük az orvosokat, hogy ne csak a testsúlyukat, hanem a csípőkerületüket is mérjék meg azoknak a betegeknek, akik hozzájuk fordulnak, olvashatjuk a londoni Imperial College, a Német Táplálkozástudományi Intézet és más európai résztvevők által lefolytatott vizsgálatban.

„A jó hír az, hogy nincs szükség drága vizsgálatokra és nem kell sokat várni az értékelésre és a kockázat felmérésére – gyakorlatilag semmibe sem kerül a derék- és csípőbőség megmérése” – nyilatkozta Elio Riboli, a londoni Imperial College Közegészségügyi és Járványügyi Intézetének munkatársa, az EPIC vizsgálat európai koordinátora. „Ha valakinek nagy a csípőbősége, valószínűleg többet kell naponta mozognia, kevesebb alkoholt fogyasztania és átgondolnia az étrendjét. Ez nagy lépést jelent a korai halálozás kockázatának csökkentésében.”

Termékajánló:

Ellipszis tréner, XE-4700 H

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők