Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Személybiztonsági tippek edző nőknek

Témakörök:

Emberek ezrei edzenek naponta az utcán bicikliversenyekre vagy maratonra. Sokan közülük nők.

A legtöbben közülük nem ebből élnek, ez azt jelenti, hogy vagy kora reggel, vagy kora este érnek rá edzeni. Dél-Afrikában azonban mindez általában igen veszélyes vállalkozás. Sokan valahogy úgy érzik, hogy ilyenkor sebezhetetlenné válnak. Talán azért, mert gyorsan mozognak – sőt, biciklin még annál is gyorsabban – de igazság szerint számtalan oka van annak, hogy miért érheti őket támadás.

Gyakran egyedül vágnak neki, elég sötét is lehet már, vagy elhagyatott környékre kerülnek. A futó vagy bicikliző nő nem kerülik el a rablók vagy erőszakoskodók bűvkörét. Nagyon könnyű becserkészni egy futót, vagy megakasztani a kerékpár kerekét. Ha valaki már a háta mögött tudhat 10 km-t, biztosan nem sprintel le egy olyat, aki előtte nem futott ennyit.

A támadók gyakran a semmiből ugranak elő. A helyzet nagyon eltér attól, mint amikor a bűnöző igyekszik áldozata bizalmába férkőzni, vagy beszéddel elterelni a figyelmét. A támadás lehet véletlenszerű is, de ha valaki mindig ugyanott és ugyanabban az időben edz, akkor kifigyelhetik, és módszeresen elő is készíthetik a támadást. A cél lehet nemi erőszak, rablás, a kulcsok ellopása, vagy akár gyilkosság.

"Nyilván az elsődleges cél a menekülés, de ha megtámadnak, támadjunk vissza, mert tíz erőszakoskodóból kilenc nem számít ellenállásra.” – javasolja Sanette Smith, önvédelmi szakértő, a „Dél-Afrikai Nők Önvédelmi Kézikönyve” szerzője. „Öt erőszakoskodóból négy az áldozat torkát veszi célba. Mindent el kell követni a menekülés érdekében, mert még mindig jobb úgy megsérülni, mint erőszak közben.”

10 tipp, amivel az edzés biztonságosabbá tehető

·         Közös edzés másokkal – lehetőleg nem csak egy személlyel

·         Az edzés útvonalának és időpontjának naponkénti változtatása.

·         A kulcsokat az ujjakra kell fűzni. Támadás esetén afféle boxerként szolgálnak (sérülékeny részeket érdemes megcélozni vele: szemek, torok, arc, lágyék).

·         Fényvisszaverő ruházat viselése, így az autóvezetők is láthatják.

·         Bors-spray, vagy más rablásmegelőző eszköz. Fontos a pontos használat ismerete, és hogy merje is használni, aki megvette.

·         Alapfokú önvédelmi tanfolyam elvégzése.

·         Síp egy szalagon a nyakba kötve. Vészhelyzet esetén ezzel lehet felhívni a környéken tartózkodók figyelmét.

·         Edzés kutyával – lehetőség szerint nagyobb testűvel.

·         Aki edzeni indul, mondja el valakinek, melyik útra megy és mikorra kell visszaérnie.

·         Figyelni kell az idegenekre. Ha valaki úgy érzi, követik, fusson a legközelebbi olyan helyre, ahol emberek vannak – egy házhoz, benzinkútra, vagy csak egy forgalmas útra.

Termékajánló:

Crazy Fit edzőkészülék

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők