Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szívbarát narancslé

Témakörök:

A mondás szerint ’naponta egy alma az orvost távol tartja’, de narancslével is ugyanezt a hatást érhetjük el. Kutatók szerint a narancslében fellelhető heszperidin nevű antioxidáns javítja a vérerek működését és csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A heszperidin növényi eredetű flavonoid. (A szőlő, a vörös bor, a zöld és a fekete teák, valamint a csokoládé is tartalmaz flavonoidokat.) Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a flavonoidok javítják a vérerek falát borító finom sejtek egészségét. E sejtek működését nevezik „endoteliális funkciónak”. A kérdéses sejtek rendellenességei az artériák eltömődéséhez vezethetnek, ami a szívroham és a stroke egyik legjelentősebb kockázati tényezőjének számít.

A tanulmány során 24 egészséges, szív-érrendszeri kockázatnak kitett férfi fogyasztott naponta vagy 500 milliliter narancslevet, vagy a narancslével megegyező kalóriát tartalmazó „placebo” italt, vagy 292 milligramm heszperidinnel megerősített placebo italt. 500 milliliter természetes narancslé ugyanis 292 milligramm heszperidint tartalmaz. A kísérlet során mindegyik férfi mindegyik fajta italt fogyasztotta folyamatosan egy hónapig.

A kutatásból kiderült, hogy amikor az alanyok naponta a narancslét vagy a heszperidinnel megerősített italt fogyasztották, jobb endoteliális funkció és alacsonyabb diasztolikus vérnyomás jellemezte őket, mint amikor a heszperidint nem tartalmazó italt fogyasztották. Ezen kívül a génkifejeződési profil (a szív- érrendszeri betegség kifejlődését illetően) is javult.

Az eredményekről az Amerikai Szív Társaság éves konferenciáján számolnak be Las Vegasban.

Termékajánló:

Citrusprés, EX6150

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők