Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szívroham ellen is jó a tüdőgyulladás-vakcina

Témakörök:

Két év elteltével 50 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát a tüdőgyulladás elleni védőoltás, állítják kanadai kutatók összesen 4 995 beteg adatainak elemzése alapján. 999 beteg szívrohammal érkezett, a többiek más betegség miatt feküdtek különböző kanadai kórházakban.

Az egy évvel azelőtti védőoltás egyáltalán nem számít, de azok körében, akik két évvel korábban kapták meg a vakcinát, 50 százalékkal kevesebb eséllyel alalkult ki infarktus. A jelenség magyarázatért kiált, írják a quebeci Sherbrooke Egyetem kutatói a Canadian Medical Association Journal legfrissebb számában.

Számos elmélet és statisztika hozta már összefüggésbe a tüdőgyulladást a szívrohammal, mondta el a cikket kommentáló kutató, Dr. Mohammad Madjid a Texasi Szív Intézettől. A huszadik század elején a tudósok még azt hitték, hogy az infarktust valamilyen fertőzés okozza. Miután kiderült a magasvérnyomás, a koleszterinszint, az elhízás és a cukorbetegség szerepe, ezeket a teóriákat elvetették. „Minden egyes influenzajárvány alkalmával azonban megugrik a szívrohamok száma” – mondta el Madjid. „Többen halnak meg infarktusban, mint tüdőgyulladásban.” Egyik ok lehet, hogy a tüdőgyulladás miatt fokozódik a koszorúserek gyulladása, ami ismert rizikófaktor. A fertőzés miatt a gyulladás megduplázódhat, vagy akár megtriplázódhat, tette hozzá Madjid.

A mostani közlemény eredménye alátámasztja egy korábbi vizsgálatét. Akkor 63 ezer kórházban ápolt beteget vontak be. 12 százalékuk, aki kapott Pneumococcus elleni védőoltást 40-70 százalékkal kevesebb eséllyel halt meg, mint az a 23 százalék, aki nem kapott oltóanyagot. A vakcinált csoportban a szívroham, a veseelégtelenség és más problémák előfordulása is ritkább volt. A Pneumococcus elleni vakcinát minden 65 év felettinek és minden idült betegségben szenvedőnek ajánlják. A kormány célja, hogy a 65 felettiek 90 százaléka meg is kapja a védőoltást. A cikk üzenete, hogy az életeket mentő pneumococcus elleni vakcina beadása még mindig sokkal biztonságosabb, mint a már szívrohamon átesett betegek életének megmentése.

Termékajánló:

Kézi EKG, PC 80B

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők