Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szmog miatt lassulnak a maratonfutók

Témakörök:

Minden egyes maratoni táv többszöri teljesítését is kiértékelték, versenyszámtól függően 8-28 egymást követő év eredményei alapján.

A nők és férfiak versenyében az első három eredmény idejét összehasonlították a rekordokkal, majd összevetették a légszennyezettség mértékével, de figyelembe vették a magas hőmérsékletet is (mivel ez negatívan befolyásolja a futóteljesítményt).

A szennyezés magasabb szintje a levegőben (szmog) összefügg az alacsonyabb teljesítménnyel a nők esetében. A férfiaknál nem mutattak ki jelentősebb eltérést a légszennyezéssel kapcsolatban. “Bár a légszennyezés szintje ezen maratoni versenyek esetében ritkán lépték túl a levegőminőség nemzetközi előírásainak határértékeit, a teljesítményt mégis befolyásolta.” – mondta Marr.

Habár az átlagos utcán sétálgató emberre nem gyakorol jelentősebb hatást a rossz minőségű, de még elfogadható levegő, a maratonfutók kilógnak a sorból, a lélegzési mintájuk miatt. "Korábbi kutatások kimutatták, hogy egy verseny alatt a maratonfutók nagyjából annyit lélegeznek ki és be, mint amennyit egy nyugodt élettempójú ember két teljes nap alatt.” – mondta Marr, majd hozzátette: “Ezért a futók szervezetébe sokkal több szennyezőanyag kerül, mint bármilyen más, típusos lélegzetvételi állapot során.”

A levegőben található szennyező anyagok közül egyedül egy bizonyos anyagfajta befolyásolta a teljesítményt (aprócska szilárd és folyékony alkotóelemek, mint a por és a korom). A szén-monoxid, az ózon, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid nem befolyásolta a táv teljesítésének időtartamát sem a férfiak, sem a nők esetében. A tanulmány részletei a Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóirat márciusi számában jelennek majd meg.

Termékajánló:

Légtisztító és párásító

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők