Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szokatlan edzésmódszer maratoni futáshoz

Témakörök:

A chicagoi Gregg Garmisa nemrég futotta le a washingtoni Sun Trust Nemzeti Maratont, egy meglehetősen szokatlan edzési módszerrel. A fele távra készült fel.

Az 51 éves Garmisa már több mint egy évtizede fut. A három maratoni távjánál jól ismert edzésprogramokat használt, mint például Hal Higdonét. A leggyorsabb ideje kicsit kevesebb mint 4 óra lett.

Télen azonban futópadon edzett az alábbiak szerint:

• Heti 3-5 alkalommal a futópadon edzett, sosem többet egy óránál.
• Alkalmanként 6,75-12 km-t futott, általában a több felé emelkedő mértékben.
• Január 1-től március 20-ig (a verseny napjáig) csak nyolc alkalommal futott odakinn, minden alkalommal kevesebb, mint 15 kilométert.
• Egy 22,5 és egy 24 km-es távot futott egy hónappal ill. két héttel a verseny előtt (az elsőt 2 órán belül, a másikat 2 óra 10 perc alatt teljesítette). Úgy érezte, hogy a félmaraton ideje nem túl látványos, ezért drámaian megváltoztatta az edzéseit. A verseny előtt a félmaratonról átjelentkezett a teljes távra. Ez egy last-minute változtatás volt, amit a Nemzeti Maraton szabályzata lehetővé tesz. “Úgy gondoltam, hogy nagyobb teljesítmény lenne, ha egyszerűen lefutnám a teljes maratont, mivel már évek óta nem tettem ilyet, és nem is készültem rá.” – mondta.

Az eredmények:
• 3:49.30 alatt ért célba, 10 perccel döntötte meg a saját rekordját.
• Sosem érte el a rettegett holtpontot.
• Minden segítségnyújtó állomást érintett, vizet ivott, és magához vett másfél csomagnyi, fruktózt tartalmazó táplálékkiegészítőt.
• Verseny után 5 nappal már készen állt arra, hogy újra futócipőt kössön.

"Tudom, hogy a kezdő futók számára bölcsebb, sőt, talán szükséges is, ha a formális edzéstervekhez igazodnak.” – írta e-mailjében. „De azoknak, akik nem tegnap kezdték, de még nem is érik el a Boston-kvalifikációs időt, feltétlenül alkalmazkodni kell a szigorú programokhoz?” Garisma kíváncsian várja, hogy halljon más, nem hagyományos edzéstervekről is.

Termékajánló:

Futópad, Hercules8

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők