Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szorongást okoz a babakocsi

Témakörök:

A babakocsiban a menetirányban ülő babák „érzelmileg elszegényedhetnek”, mivel elveszik a szemkontaktus az őket toló szülővel, állítja egy pénteken megjelent brit tanulmány.

A szülő felé fordulva ülő gyerekeknél a szemkontaktus pozitív megerősítést ad és csökkenti a szorongást, olvasható a skóciai Dundee Egyetem kutatói által megjelentetett kutatásban, amely valószínűleg az első ebben a témában. „Az idegtudomány megtanított bennünket arra, milyen fontosak az agy fejlődéséhez a szociális interkaciók a gyermek korai éveiben” – nyilatkozta Suzanne Zeedyk, az egyetem Pszichológiai Tanszékének mukatársa. „Az eredmények azt sugallják, hogy manapság a babakocsiban való ülés érzelmileg szegény és talán szorongást is kelt. A szorongó babákból szorongó felnőttek lesznek.”

A vizsgálat szerint azon szülők 25 százaléka, akik a menetiránynak háttal tolják babájukat, beszélnek is a gyermekhez, ez majdnem kétszer akkora arány, mint az elterjedtebb, előre néző babakocsik esetén. Az őket tolót látó babák szívverése lassabb volt és kétszer valószínűbb volt, hogy ezek a gyerekek elaludjanak. A vizsgálatban közel háromezer szülő-gyerek páros vett részt, a kísérlet része volt egy olyan feladat is, ahol a gyermeket egy mérföldön keresztül (1600 méter) tolták, fele úton menetiránynak háttal, majd menetirányban.

Laura Barbour, a kutatást finanszírozó Sutton Trust nevében azt modta, reméli, „hogy a babakocsigyártók behatóan tanulmányozzák majd ezt a kutatást, amely azt sugallja, hogy a menetiránynak háttal történő elhelyezés nagyon korán javítja a kommunikációt”. „A szülőknek jogukban állna jól megfontolt döntéseket hozni arról, hogyan szolgálják a legjobban gyermekeik érzelmi, testi és idegrendszeri fejlődését” – tette hozzá Zeedyk.

Termékajánló:

Baby Banz gyermek napszemüveg

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők