Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Szorulás gyermekkorban - ne legyen többé tabutéma

Témakörök:

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), mely intézet célja a jobb egészségügyi és klinikai gyakorlat kialakítása az Egyesült Királyságban, a napokban jelentette meg új kiadványát, amely először fogalmaz meg irányelveket a gyermekek szorulásos problémáival kapcsolatban. 

Bár a székrekedés nem életveszélyes, Angliában a gyermekek mintegy 30 százalékát érinti. Azoknak, akik szorulással küszködnek, ez egy nagyon komoly szociális és lélektani probléma lehet, ami hosszú éveken keresztül megkeserítheti az egész család életét. A szorulás tüneteit sokszor nem is ismerik fel. Ilyen jel lehet az étvágytalanság, gyomorfájás, a fájdalmas székletürítés. Ha viszont ezeket korán felismerik, és helyesen kezelik, akkor könnyen és gyorsan lehet rajta segíteni. 

Fergus Machbet, a NICE klinikai gyakorlattal foglalkozó központjának igazgatója így fogalmazott: „A gyermekkori szorulásnak szörnyű hatásai lehetnek mind a gyerekre, mind családjára. Otthon és az iskolában is számos probléma forrása lehet. De ha korán felismerjük, egyszerű módszerekkel segíthetünk a gyermeken.” 

Jenny Gordon, a NICE programfejlesztési csoportjának elnöke szerint: „Az a tapasztalatunk, hogy a szülők későn, gyakran vonakodva keresik fel a gyermekorvosukat, és zavarban vannak, talán még szégyellik is, hogy gyermekük székrekedéssel küszködik. A mi feladatunk, hogy az embereket megismertessük ezzel a témával, és bátran beszéljünk róla, mert ez a probléma a gyermek életének minden területére kihathat. Ezért volt égető szükség a kiadvány elkészítésére, ami remélhetőleg sok gyermeknek nyújt majd segítséget. Meg kell győződnünk arról, hogy eljut hozzájuk és hasznosítják is a benne leírtakat. 

Adrian Thomas, aki a Királyi Gyermekgyógyászati Akadémia gasztroenterológusa, így vélekedik: „Intézetünk nagyon hasznosnak találja ezeknek az irányelveknek a kiadását. A gyermek szorulása sajnos tabutéma, ők és szüleik is gyakran túlságosan zavarban vannak ahhoz, hogy segítséget kérjenek. Ez a kiadvány remélhetőleg segíteni fog, hogy másképp álljanak hozzá a problémához, így a szakemberek korábban tudják azt diagnosztizálni. Ez nem egy költséges vagy időigényes, hanem egy 'régimódi' orvosság, ami sok gyermeknek fog segíteni.”  

June Rogers, aki a „PromoCon” (mértékletes és tudatos termékfogyasztást promotáló szervezet) igazgatója így nyilatkozott: „Örülök ennek a kiadványnak. A gyermekkori székrekedés kényes témának számít, és az emberek szégyellnek erről beszélni. De nagyon sok gyermek szenved tőle, ezért igenis beszélnünk kell róla. Hihetelenül hasznos tanácsokat tartalmaz, melyekkel a szorulás gyorsan és egyszerűen kezelhető.” 

A szorulás tünetei közé tartozik az   étvágytalanság, a heti háromszori alkalomnál ritkább székletürítés,          a piszkos alsónemű,  a nehezen kinyomható, nagydarab, vagy apró „nyúlbogyó-szerű” széklet, a          fájdalmas, erőlködéssel járó székletürítés. A program 0-18 éves gyermekekre és fiatalokra koncentrál. A szorulással küzdő gyermekek szüleinek, gondozóinak a következőket ajánlja: 

-   Mielőtt bármilyen további kezelésben részesül, orvosi vizsgálattal ellenőriztesse, hogy nincs-e bélcsavarodása vagy bélelzáródása a gyermeknek!

-   Ezután hashajtó felírása javasolt, ennek megfelelő adagolása nagyon fontos.

-   Egy héten keresztül kísérjük figyelemmel, hogy hat-e a hashajtó. Ha szükséges, emeljük az adagot!

-   Ha az akadály megszűnt, folytassuk a hashajtóval való kezelést addig, míg a széklet rendszeressé nem válik!  Ezt csináljuk egy pár hónapon keresztül, és fontos, hogy a gyermeket többször vizsgáltassuk meg ezalatt, hogy nem alakult-e ki elzáródás! 

-   Ha ez a kezelés nem segít, forduljunk szakemberhez! 

-   A diétázás, mint kezelés nem javasolt, viszont fogyasszon a gyermek lédús ételeket, és sok vizet. 

-   A szülőknek türelmesnek kell lenniük gyermekükkel, és székelési szokásaikkal, és rá kell venniük őket, hogy szánjanak elég időt erre. Érdemes naplót vezetni arról, hogy mikor volt széklet, és dicsérjük meg a gyereket, ha használta a wc-t! 

Termékajánló:

Bébiétel melegítő

Forrás: Medipress, nana.hu

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők