Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Születési rendellenességek tulsúly miatt

Témakörök:

Az elhízott terhes nők nagyobb valószínűséggel hoznak világra károsodott babákat – állítja egy több vizsgálatot elemző, a Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban megjelent tanulmány.

Míg az abszolút kockázatnövekedés valószínűleg kicsi, a szerzők szerint az elhízással összefüggésbe hozható veleszületett elváltozások között van a velőcső záródási zavara (csaknem kétszeres kockázat), ezen belül a spina bifida (nyitott gerinc, több, mint kétszeres kockázat). Emellett a szerzők a február 11-én keltezett jelentésben  megemlítik még az ajak- és szájpadhasadékot (nyúlajak, illetve farkastorok), a végbél hiányát, a vízfejűséget (az agykamrák kóros tágassága a felszaporodott agy-gerincvelői folyadék miatt) és a végtaghiányt. „A hasfal defektusa azonban jelentősen ritkábban fordult elő az elhízott anyáknál” – tették hozzá.

Az amerikai újszülöttek 3 százalékánál áll fenn „strukturális eltérés, minden ezer szülésre jut 0,68 velőcső záródási zavar és 2,25 súlyos szívrendellenesség” – olvasható a tanulmányban. „Ez az egészségre is hatással van, főként mivel sok országban az elhízás előfordulása egyre nő.” Az Egyesült Államokban 2004-ben a 15 év feletti nők egyharmada elhízott volt, vagyis testtömeg indexük (BMI) 30 felett volt.

A veleszületett rendellenességek a halvaszülés és a csecsemőhalál leggyakoribb okai, az Egyesült Államokban minden ötödik csecsemőhalálért felelősek. Továbbá a cikk háttérinformációi szerint szerepük van a koraszülések és a gyermekkori megbetegedések előfordulásában is.

Termékajánló:

Magzatellenőrző doppler

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal