Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Terhesen kerüljük a mogyoróféléket

Témakörök:

Egy új kutatás szerint a terhesség alatti mogyorófogyasztás megemeli a születendő gyermekek mogyoró allergiájának valószínűségét. „ A mogyoró allergia egy komoly, általában az egész életet végigkísérő, akár halálos kimenetelű, ráadásul egyre gyakoribb jelenség”- állítja a kutatás vezetője.

A Mount Sinai School of Medicine kutatója Scott H. Sicherer és kollégái 503, három és tizenöt hónap közötti gyermeket vizsgált, olyanokat akiknek akár tej-vagy tojás- allerrgiája volt, ekzémásak voltak illetve pozitív lett a tej-vagy tojás- allergia vizsgálatuk. Ezek mind olyan tényezők, melyek megléte esetén megnő a mogyoróallergia valószínűsége.

A kismamák terhesség alatti táplálkozási szokásainak felmérése kikérdezéssel történt, ráadásul csak a mogyorófélék által kiváltott allergiateszt pozitivitást vizsgálták a kutatók. Éppen ezért a szerzők megjegyzik, hogy a felmérés megbízhatósága tudományosan nem kellően megalapozott.

Az eredmények ellenőrzésére további tudományos vizsgálatokat kell végezni, a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban még sok felfedeznivaló van, de a kísérlet így is egy igen fontos lépés, hogy csökkentenhessen a mogyoróallergiások száma. Bár már egy korábbi vizsgálat is hasonló eredményre jutott, az erre alapuló terhesség alatti táplálkozási ajánlásokat 2008-ban visszavonták, arra való hivatkozással, hogy azok nincsenek tudományosan kellőképpen alátámasztva.

Az eredményeket a Journal of Allergy and Clinical Immunology november 1.-i számában fogják leközölni.

Termékajánló:

Gyümölcscentrifuga

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők