Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Terhesség alatti émelygés kezelése

Témakörök:

Az émelygés és a hányás a terhesség olyan árulkodó jelei, melyek a leendő édesanyák több mint 50 százalékát érintik. Néhány kismamánál a tünetek olyan erősek, hogy a kórházi kezelés elkerülhetetlen.

Egy új orvosi protokoll, melyet a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont vezetett be, hatásosnak bizonyul a tünetek gyorsabb enyhítése tekintetében, és biztonságosabb alternatívát kínál, mint a korábban rendelkezésre álló módszerek. Az eredményeket, melyek jó hírül szolgálnak az anyukák és a gyerekek számára a  Szülészek, nőgyógyászok és a reproduktív biológia európai folyóirat jelenlegi számában publikálták.

„2002-ben meg kellett változtatnunk a hyperemesis gravidarum (HG), vagyis a súlyos émelygés és terhességi hányás kezelésében alkalmazott orvosi protokollt az FDA és a Health Canada figyelmeztetései következtében.” - nyilatkozta  Anick Bérard rangidős kutató, a montreáli egyetem  gyógyszerészeti fakultásának professzora, és a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont Terhességi betegségek gyógyítását kutató egységének igazgatója. 

„A figyelmeztetés rávilágított, hogy a korábban alkalmazott hányás elleni gyógykezelésnek kedvezőtlen szív- és érrendszeri kihatásai lehetnek az édesanyáknál. Haladéktalanuk egy másik, biztonságosabb kezelési módszert kellett választanunk. A jelenlegi tanulmány bemutatja azokat az adatokat, melyek  e kezelés hatékonyságát alátámasztják”

Dr. Berard és csapata,  a Bourgogne-i egyetem kutatóival kiegészülve, 229 kórházba szállított és HG-vel kezelt terhes nőt vizsgált. A kutatók összehasonlították  a szabvány gyógyszert, a droperiolt az újabb gyógykezelés során alkalmazandó metoclopramide-vel. Az eredmény azt tükrözi, hogy a metoclopramide gyorsabban csillapítja az émelygés és a hányás tüneteit, mint a droperiol. Nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a két terápia közül bármelyik is növelte a születési rendellenességek arányát.

A várakozásoknak megfelelően a metoclopramide alkalmazása során nem léptek fel súlyos mellékhatások. „ A megfigyelés igazolja a protokollunkat,” mondja Dr. Berard.” A klinikai kísérleteket nem terhes nőkön végezték, így  prospektív és reprospektív  adatokra kellett hagyatkoznunk. Reményeink szerint más intézmények könnyebben tudják majd alkalmazni ezt az új kezelési módszert.” 

A hyperemesis gravidarum, vagy a súlyos émelygés és terhességi hányás a terhes nők körülbelül 1 százalékát érinti. Amennyiben nem kezelik, nagy testsúlyveszteséget, dehidratációt vagy halált okozhat. Dr. Berard szerint nem szabadna sokáig halogatni az orvoshoz fordulást. „Minél hosszabb ideje tapasztalhatók a tünetek, annál hosszabb ideig kell a kórházban maradni,” - mondja a kutató, s hozzáteszi, hogy a legtöbb HG-vel kezelt nő három napon belül elhagyja a kórházat, de többüknek a terhesség egész ideje alatt kezelést kell kapnia.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal