Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Testi szimmetria = vonzó külső?

Témakörök:

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban nemrég jelent meg a Brunel Egyetem Társadalomtudományi Karának, valamint Műszaki és Design Karának kutatása, melyet dr. William Brown és munkatársai készítettek arról, hogy milyen összefüggés van a vonzó külső és olyan testi jellegek között, mint a magasság, a a mellek mérete, a lábak hosszúsága, a váll szélessége vagy a vékony testalkat.

A tanulmány kitér a test jobb és bal fele közötti asszimetriára is, amely valószínűleg indirekt fokmérője a fejlődési szintnek az embereknél. A kutatás egyedülálló a tekintetben, hogy ebben használták először az egyetem high-tech 3D-s optikai testszkennerét a test arányainak megméréséhez.

A szkenner egyik alkotója, a Műszaki és Design Kar oktatója, Dr. Jinsheng Kang elmagyarázta az új technológia előnyeit: “A 3D-s testszkenner hat másodperc alatt pontosan felméri a test több jellemzőjét, többek között a hangot is, és kiküszöböli az esetleges mérési hibákat.” Kutatásaik során Dr. Brown és kollégái felfedezték a férfiasság jellemző jegyeit is, azaz a magasság, a széles vállak, a keskeny mellkas és a rövid lábak egyfajta matematikai fúzióját. 

A tanulmány főbb megállapításai a következők: 

Amikor férfiakat arra kértek, hogy mondják meg, mely 3D-s női testképeket találják vonzónak, a férfiak azokat a testképeket találták vonzónak, amelyekre nem voltak jellemzőek a férfias jegyek, és fordítva.            

A nagyfokú férfiasság a tökéletes testi szimmetriától való némi eltéréssel párosul a férfiaknál és ennél nagyobb eltérésekkel a nőknél, ezzel is hangsúlyozva a nem-tipikus jegyeket.  

A kutatási eredményekkel kapcsolatban dr. Brown elmagyarázta: “Általános az a nézet, miszerint az ember genotipikus és fenotipikus jegyek alapján választ párt magának – más szóval hogy olyan társat keresünk magunknak, aki minél jobb adottságokkal rendelkező utódot képes biztosítani. Korábbi kutatásaim azt sugallták, hogy a testi szimmetria nem az, amit az emberek szem előtt tartanak a vonzerő meghatározásánál, mindazonáltal azok a fizikai jegyek, amelyeket az egyes emberek preferálnak, utalhatnak fejlődési minőségükre (például a testi szimmetrikusság fokára). Ez a kutatás feltárja az összefüggést a testforma és a vonzerő között: a testünk arányai, formája és termete jól jelzi fejlettségünket, egészségi állapotunkat, és ezen keresztül azt is, hogy mennyire vagyunk kívánatos partnerek utódnemzés szmepontjából. Bizonyos fajoknál a tökéletes szimmetriától való némi eltérés a jó állapotra, egészségre és reprodukciós sikerességre utal.” Dr. Brown összegzésképpen elmondta: úgy tűnik, a testi asszimetriát nagyon nehéz észrevenni puszta szemmel, ezért az evolúció során ennél feltűnőbb jelek épültek be, mint amilyen a széles váll, a keskeny csípő vagy a finom táncmozdulatok, amelyek segítenek a megfelelő pár kiválasztásában.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők