Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Tinik ivási szokásainál számít a szülők viselkedése

Témakörök:

A szülőket meglepi és el is szomorítja a tény, hogy nem szabhatják meg, mikor próbálja ki gyermekük az alkoholt.

Most azonban néhány jó hír: a szülő viselkedése közvetlenül befolyásolja a tizenévesek súlyos alkoholfogyasztási szokásait – ami öt vagy több italt jelent egymás után - állítja a Brigham Young Egyetem csapata legújabb tanulmányukban.

A kutatók közel 5000 12 és 19 év közötti fiatalt kérdeztek meg alkoholfogyasztási szokásaikról és szüleikhez fűződő viszonyukról. Pontosabban a szülők felelősségtudatát (tudják, hol és kivel töltik a csemetéjük idejüket) és kettejük közti melegséget figyelték. Itt vannak az eredmények:

Azon fiatalok hajlamosak legkevésbé súlyos alkoholfogyasztásra, akik szülei a legmagasabb pontot érték el melegségből és felelősségből.

Az úgynevezett "engedékeny" szülők gyerekei – kevés felelősség és sok melegség –majdnem háromszor nagyobb eséllyel vesztik el a sulykot.

"Szigorú" szülőknél – sok felelősség és kevés melegség – az esély több mint kétszeresére a normálisnak.

 "Bár a szülők nem szabhatták meg, hogy gyermekük kipróbálja e az alkoholt, jelentős hatással vannak a veszélyesebb ivástípusra," mondta Stephen Bahr, a BYU Főiskola Család, Otthon-és Társadalomtudományi Karának professzora.

A statisztikák szerint a vallásos tinik jelentősen kevesebb alkoholt isznak. Ez a jelenség tükrözi Bahr és Hoffmann 2008-ban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, ahol a tinik marihuánafogyasztását vizsgálták. Az sem meglepő, hogy a barátok is komoly szerepet játszanak ebben a kérdésben. A gyerekek barátai nagyobb eséllyel szolidabbak, ha a szülők részéről mind a melegség, mind a felelősségtudat magas.

"A serdülőkor átmeneti időszak és a szülők néha nehezen navigálnak át rajta, hogy" - mondta Bahr. "Bár a barátok nagyon fontosak, nem igaz, hogy a szülőknek nincs befolyásuk." 

A szülők számára a tanulság a következő: Be kell látni, hogy felelősségre és szeretetre egyaránt szükség van egy kamasz neveléséhez. Fontos, hogy ne csak magatartást irányítsunk – fontos tudni hol töltik a csemeték idejüket az otthontól távol és meleg, szeretetteljes kapcsolatot kell velük kialakítani egyszerre.

Bahr és John Hoffmann, a tanulmány társszerzője, a Jounal Studies on Alcohol and Drugs című folyóirat júliusi számában teszik közzé felfedezésüket.

Termékajánló:

Safe Delux alkoholdetektor

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők