Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Tízből négyen tekernek

Témakörök:

Több férfi pattan kétkerekűre, mint hölgy, de összességében sajnos többen szavaznak egyéb megoldásokra a kerékpár helyett, mint ahányan a kétkerekűvel közlekednek - derül ki a Magyar Kerékpáros Klub által közzétett felmérésből.

A TNS Hungary által készített felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság 60 százaléka két hét alatt egyszer sem ül kerékpárra, míg a férfiak esetében ez picit jobb, ott 43 százalék a kétkerekűt választók aránya. Nem meglepő módon a hatvan év fölöttiek esetében is kisebb az arány, mint az átlag: az idősebbek 34 százaléka választja rendszeresen ezt a közlekedés eszközt. Legkevesebben Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúli régióban használják kétkerekűjüket: itt 26 és 27 százalék tekintette magát rendszeres kerékpározónak.

Regionális különbség is van a felmérés alapján: míg a Nyugat-Dunántúlon 47 százalék, addig az Észak-Alföldi területeken 63 százalék pattan fel drótszamarára rendszeresen. Látványos a különbség a főváros és a vidéki kisebb települések között is: Budapesten mindösszesen 16 százaléknyian választják ezt a közlekedési formát, míg vidéken minden második ember használja. A vidéki nagyvárosokban jellemzően 25 százalék körüli az arány.

Magasabb - felsőfokú - végzettséggel rendelkezők között nagyobb a kerékpározás aránya is: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 14, a magas beosztásúak körében pedig 15 százalék a rendszeresen tekerők száma. Nem meglepő módon eltérés van a szabadidős célokból történő kerékpározás esetén a 30 év alattiak és a többi korosztály között: előbbi kiemelkedik a többitől ilyen célú tevékenység terén. Szabadidejüket legtöbben a Középső régióban, azon belül is Budapesten töltik kerékpáron, a fővárosban 11 százalék választja szabadidős tevékenységhez a kerékpárt az ezer fős minta alapján.

Termékajánló:

Hauser trekking kerékpárok

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők