Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Új eszköz a szembetegségek diagnózisához

Témakörök:

Egy új képalkotó, mely hat különböző hullámhosszt használ, feltérképezi a szemgolyó belső felszínét. Segítségével könnyebb diagnosztizálni az időskori sárgafolt-degenerációt és a cukorbetegeknél jelentkező retinaelváltozást.

Jelenleg a szemészek két-három hullámhossz (vörös, zöld, kék) segítségével készítenek felvételeket, mely során néhány elváltozás rejtve maradhat. A Review of Scientific Instruments hasábjain Nicholas L. Everdell (University College London ) egy újfajta eszközt mutat be, mely a kromofórnak nevezett molekulák különböző fényelnyelési készségén alapul.

A társszerző, Iain Styles (Birminghami Egyetem) szerint a szemben ötfajta fényelnyelő van: az ideghártya (retina) hemoglobinja, az érhártya (chorioidea) hemoglobinja, az érhártya melaninja, a retina pigmentált hámja és a sárgafolt-pigment. A Medical Image Analysis folyóirat 2006-os számában Styles már értekezett arról, hogy ezek aránya adja a különböző szövetek színét, melyet sokspektrumú képalkotókkal el lehetne különíteni.

Ebben az új munkában Everdell és Styles egy olyan eszközt ír le, mely egy magas érzékenységű digitális kamerát és egy hullámhossz-specifikus LED-et kombinál, ennek segítségével sokspektrumos felvételeket lehet készíteni a szem belsejéről. Egy digitális algoritmus a képet pixelről pixelre értékeli, megállapítva az egyes anyagok eloszlását. Az eljárás a klinikusok számára már korábbi stádiumban lehetővé teszi az elváltozások azosítását.

Az új rendszer előnye más sokspektrumú képalkotókkal szemben a sebesség, ennek segítségével kiszűrhető a szem természetes mozgása. Ráadásul egyéb technikával készült képekhez képest a felbontás is jobb. A rendszer speciális hullámhosszokat használ, ami csökkenti a szem fényterhelését, vagyis a vizsgálat a régi eljárásoknál biztonságosabb.

Termékajánló:

Vércukormérő csomag


Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők