Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Új módszer a diagnosztizálásban

Témakörök:

Az Albert Einstein és a Yeshiva Egyetem tudósai korábban bebizonyították, hogy egyes sejttípusok keveredése előre jelezheti a lokalizált mellrák terjedését. A New Yorki Presbiteriánus Kórház és a Weill Cornell Egészségügyi Központ kutatóinak azonban most sikerült kifejleszteniük egy tesztet,

amelynek segítségével az orvosok eldönthetik, mely mellrákos betegeknek van szükségük agresszív kezelési módszerekre a jelentős áttétképzési hajlam miatt.

A teszt segítségével az alacsony rizikófaktorú mellrákban szenvedő nők elkerülhetik a potenciálisan veszélyes és szükségtelen kezeléseket.

"Ez a mostani az első valóban hatékony marker, amelynek segítségével megjósolhatjuk a daganatok áttétképzési hajlamát" - nyilatkozta Dr. John S. Condeelis, az Einstein Egyetem anatómia és strukturális biológia professzora.

A mellrák a leggyakrabban jelentkező daganat nők körében az Egyesült Államokban. Tavaly közel 182000 nőt diagnosztizáltak mellrákkal, és több mint 40000-en haltak meg a betegség következtében.

A mellrákos betegeket minden esetben a betegségük súlyossága, és a daganat terjedése szerint osztályozzák. A műtét jelenti az elsődleges megoldást a legtöbb mellrákos beteg számára. Az előrehaladottabb állapotban lévő betegeknél azonban a műtét mellett az áttétek képződése ellen szükség lehet kemoterápiára és besugárzásra is. A kutatások szerint azonban az ilyen betegek mindössze 40 százalékánál alakulnak ki a tényleges áttétek. "Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ilyen beteget feleslegesen tesszük ki a kemoterápia és a sugárzás veszélyeinek és mellékhatásainak" - nyilatkozta Dr. Condeelis.

Dr. Condeelis és munkatársai nemrég rájöttek, hogy a mellrák csak abban az esetben ad áttéteket, ha három sejttípus együttesen fordul elő: egy endoteliális sejt (a vérerek belsejét bélelő sejt), egy perivaszkuláris makrofág (immunsejt) és egy tumor sejt szükséges a Mena nevű fehérje előállításához. A Mena fehérje javítja a rákos sejtek beszivárgó képességét, így növeli az áttétképződés valószínűségét. A három sejt együttes jelenlétének helyét a tudósok a tumor metasztázis mikrokörnyezetének (TMEM) nevezik.

A kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy tesztet, amelynek segítségével felismerhetik a TMEM-ek jelenlétét. A nagy számú TMEM-ek valószínűsítik, hogy a tumor a jövőben áttétet fog adni. "Reméljük, hogy a jövőben ez a teszt a rutin vizsgálatok részét képezheti majd, így segítve a melldaganatos nők gyógyulását, és a szükségtelen kezelések elkerülését" - nyilatkozta Dr. Condeelis.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők