Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Új módszer az anorexia kutatásához

Témakörök:

Egy új képalkotó eljárást betekintést nyújt az anorexia nervosában szenvedő betegek agyába, mely módszer a későbbiekben hozzájárulhat ezen evési rendellenességgel társult betegség felismeréséhez.

A Nature Reviews Neuroscience című újság online verziójában publikált cikk szerint a San Diego-i Egyetem Étkezési Rendellenességek Programjának igazgatója, Walter Kaye professzor és munkatársai számos rendellenességét leírnak, mely az agyban található szabályozó köröket érinti. Az eredmény segíthet annak megértésében, miként alakul ki az anorexiás magatartásforma, valamint az önsanyargató diéta következtében beálló kényszeres súlycsökkenés.

„Az anorexia kezelésében jelenleg nem áll rendelkezésünkre hatásos módszer” – nyilatkozta Kaye. „Következésképp néhány beteg akár évekig küszködik betegségével, amely akár halálhoz is vezethet. Az anorexia a legmagasabb halálozási aránnyal rendelkező pszichiátriai rendellenesség.”

A kutatók szerint annak neurobiológiai megértése, hogy a magatartás az agyban hogyan kódolt, és ez hogyan váltja ki az anorexiát hatásosabb gyógyszerek kifejlesztését segíti elő.

A gyermekkori személyiség és vérmérséklet sebezhetővé teheti az egyént anorexia iránt. A kiváltó faktorok lehetnek örökletesek (perfekcionista, tökéletességre törekvő személyiség), vagy valamilyen tevékenység iránti megszállottság lehet az étkezési rendellenesség előhírnöke. Ezen jellemzők a felnőttkor során fokozódhatnak, mely hatásba beleszól a hormonális státusz, a stressz és a kulturális jellemzők.

Az anorexia során az éhezés és a nem megfelelő emésztés az agy és más szervrendszerek alapos nyomot hagy maga után. Ezek a változások, melyekre a neurokémiai egyensúly megbomlása jellemző, súlyosbítják és felgyorsítják a folyamatot.

„Az anorexiás egyének arról számolnak be, miszerint a koplalás csökkenti szorongásukat, míg az evés növeli azt” – nyilatkozta Kaye. „Ez merőben másfajta viselkedésnorma, mint a többi embernél tapasztalható, akikben az éhség kellemetlenségérzetet okoz.” Az anorexiában a szorongás elkerülésére irányuló magatartás súlyvesztéshez vezet, így alakul ki a kóros soványság és az emésztési zavar.

Továbbá az anorexiás betegek nem képesek a mának élni. Gyakran eltúlozzák gondjaikat, olyan szabályokat keresnek, amik nem léteznek, és betegesen félnek attól, hogy hibázni fognak. A tanulmány társszerzője Julie L. Fudge (Rochester Orvosi Egyetem, Pszichiátriai és Neurobiológiai Osztály) megjegyzi, hogy az anorexia során az agy jutalmazást és érzelmeket szabályozó köreiben (elülső és limbikus kör) az egyensúly felborulása tapasztalható, valamint azon körök rendellenessége, melyek a hosszabbtávú tervezésben és a következmények belátásában vesznek részt (hátsó, vagy kognitív kör).

„Az anorexiások agyát feltérképező tanulmányok kimutatták, hogy a testi érzeteket feldolgozó területeken is változás áll be, pl. az evés hatására kialakuló jutalomérzés kiváltásában” – tette hozzá Martin Paulus San Diegói pszichiáter professzor. „Az anorexiás nem ismeri fel az éhséget.”

Az egyik ilyen érintett agyi régió az agyi insula, mely a test belsejéből kapott ingereket dolgozza fel, azonban zavart énkép és csökkent motiváció hatására működése sérül.

„Az anorexia roppant komplikált folyamat, és paradigmaváltás szükséges kialakulásának megértéséhez, melynek első lépésein vagyunk túl” – nyilatkozta Kaye. Szerinte azonban azon személyiségjegyeknek, melyek anorexiához vezetnek pozitív hatásuk is van: képessé teszik az embert a részletekre való odafigyelésre, a következményekkel való törődésre, a tökéletességre és a sikerre való törekvésre. „Tapasztalataim szerint azok, akik az anorexiából kigyógyult betegek, képesek teljes életet élni.” – tette hozzá.

Termékajánló:

Testzsír elemző személymérleg, DPS-100

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők