Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5ddb84f506e1d466422710.jpg

Valóban egészségesebb headsettel telefonálni?

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség

Bár kutatások alapján a mai napig nincs egyértelmű tudományos bizonyíték, a mobiltelefonok káros hatásaira, az esetleges kockázatok csökkentésére számos lehetőség van. Ezek egyike a fülhallgató vagy headset használata.  - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.

Az okostelefonok megjelenése óta újra és újra felbukkannak azok az aggodalmak, amelyek szerint ezek a készülékek, illetve az általuk kibocsátott sugárzás káros lehet az egészségre. Számos tanulmány jelent meg a mobiltelefonok káros hatásairól, miközben olyan kutatások is napvilágot láttak, amelyek ennek ellenkezőjét támasztották alá. A sokféle tanulmány és adat dzsungelében nehéz tisztán látni, annál is inkább, mert az iparágban éves szinten hatalmas összegek forognak, és a vita üzleti érdekektől sem mentes.

Nem biztos, hogy egészségtelen - lehet, hogy nem egészséges

Az eddigi legátfogóbb vizsgálatot 2011-ben folytatta le a WHO-n belül működő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC). Annak ellenére, hogy 8 éve zajlott, a 14 országban, közel 13 ezer mobiltelefon-tulajdonos bevonásával lefolytatott kutatás mind a mai napig megkerülhetetlennek számít. A tíz éven át tartó kutatás nem talált kockázatnövekedést a meninglióma (egy gyakori, legtöbbször jóindulatú agytumor) esetében és csupán közvetett kapcsolatot mutatott ki a glióma (egy kevésbé gyakori, ám sokszor halálos agydaganat) kockázatának emelkedése között, a sokat, és hosszú ideig mobiltelefont használóknál. 
Végső konklúzióként a kutatók megállapították, hogy a mobiltelefonok használatának nincs kimutatható közvetlen egészségkárosító hatása, ugyanakkor “potenciálisan rákkeltő hatása van”. A kutatást végző tudósok azonban hozzátették, hogy a tanulmány 2000-es kezdete óta jelentős változások történtek a mobiltelefonok használatában, technológiájában, a telefonok rengeteget fejlődtek, így kérdéses, hogy mennyire érvényesek az eredmények a jelenlegi készülékekre. 

Egészségtelenebb vidéken mobilozni, mint a fővárosban

Vannak olyan szakértők, akik szerint egyértelmű a mobiltelefonok negatív hatása az egészségre. A magas sugárzást kibocsátó mobilok különösen károsak lehetnek az emberi szervezetre - hívta fel a figyelmet Hartlein Károly fizikus 2019 februárjában. Egy mobiltelefon sugárzása attól függ, hogy felhasználójához képest milyen messze van a mobilállomás. Ez azt jelenti, hogy vidéken nagyobb a telefonok által kibocsátott sugárzás, mint a városban - mutatott rá a szakember. Ha telefonálva végigsétálnánk a Boráros tér és a Jászai Mari tér között, 70 adóantenna-váltást tapasztalnánk. 
Vidéken azonban ennél sokkal távolabb vannak az adók, így a mobiltelefonoknak ott sokkal nagyobb energiával kell sugározniuk, hogy "elérjék" a legközelebbi antennát. Hartlein Károly kitért rá, hogy bár a sugárdózis hatására vonatkozóan még nincs tudományos konszenzus, azonban biztos, hogy van egy határ, amikor az elektromágneses hullám energiája képes például a DNS-molekulákra hatni.

Minden mobil sugárzik - de nem mindegy, mennyire

A különböző telefonok között jelentős különbség van a készülékek által kibocsátott sugárzás mértékében. A sugárzás mértékét az úgynevezett SAR (Specific Absorption Rate) értékkel jelzik. Ennek watt/kilogrammban kifejezett nagysága megmutatja, hogy hanghívás közben mennyi energiát nyel el a testünknek a telefonhoz legközelebb elhelyezkedő része.  
A német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal 2019. második félévi adatbázisa alapján ezek a legmagasabb SAR-értékkel rendelkező telefonok:
Xiaomi Mi A1   1,75
Xiaomi Mi Max 3  1,58
OnePlus 6T  1,55
HTC U12 life  1,48
Xiaomi Mi Mix 3  1,45
Sony Xperia XA2 Plus  1,41
Google Pixel 3 XL  1,39
Xiaomi Mi 9/9 SE  1,39
iPhone 7  1,38
Sony Xperia XZ1 Compact  1,36

Ezek pedig a legkevésbé sugárzó készülékek:
Samsung Galaxy Note 8   0,17
ZTE Axon Elite    0,17
Samsung Galaxy Note 10+    0,19
Nokia 6    0,21
Samsung Galaxy Note 10    0,21
Nokia 8       0,22
Nokia 3.2     0,24
Nokia 2      0,24
LG G7 ThinkQ     0,24
Samsung Galaxy A8    0,24

A sugárzás akár hasznos is lehet

Vannak olyan kutatások is, amelyek arra utalnak, hogy a mobiltelefonok keltette sugárzásnak pozitív hatásai lehetnek. A dél-floridai Tampa Egyetem kutatói arról számoltak be a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban, hogy a mobilkészülékek sugárzása akadályozhatja az Alzheimer-kór kifejlődését. 
Az egereken végzett vizsgálatok során a tudósok azt tapasztalták, hogy a sugárzás az egészséges egereknél megakadályozta a betegség kifejlődését, a már beteg példányoknál pedig enyhítette az agyi fájdalmakat. Az Alzheimer-kórban szenvedő állatok a teszteken ugyanolyan jól teljesítettek, mint egészséges társaik. Az egészséges egerek pedig a vizsgálat végén sokkal jobb eredményeket értek el az emlékezeti teszteken, mint a kísérlet előtt. 

Jobb félni, mint megijedni 

A kutatási eredmények alapján a mobiltelefonálás káros hatásaira továbbra sincs egyértelmű tudományos bizonyíték. Ezzel együtt megállapítható, hogy a mobilok keltette sugárzással jobb óvatosnak lenni. 
Az esetleges egészségügyi kockázatok hasznos eszköze lehet egy headset vagy fülhallgató, amely segít távol tartani testünktől a sugárzó készüléket. A telefont ugyanis érdemes a testtől minél távolabb tartani, nem ajánlott ruha- vagy nadrágzsebben hordani. Ez különösen lényeges kedvezőtlen időjárás – erős szél, vihar - esetén, amikor a rossz vételi viszonyok miatt a készülékek nagyobb teljesítménnyel sugároznak. Ugyanez a helyzet sms-ek küldésekor és fogadásakor, vagy a hívások felépítésének szakaszában, amikor a telefon kommunikál a hálózattal.

Egyes kutatások szerint a headsetek használata akár a 800-ad részére is csökkentheti a sugárzást a mobiltelefonokhoz képest, így hatékony megoldást jelent a készülékek esetleges káros hatásainak csökkentésére. Ennek fényében érdemes beszerezni egy jó minőségű bluetooth headsetet vagy mikrofonnal ellátott fülhallgatót, hogy így védjük egészségünket telefonálás közben. Amennyiben a széles választék, a kiváló minőség és a kiemelkedő ár-érték arány egyaránt szempont, érdemes egy megbízható webáruházat választani, ahol mindez együtt van. 

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal