Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5e16316cda1bb160022441.jpg

Veszélyes kézfertőtlenítők? Ezért kellene mértékkel használni őket!

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség

A kézfertőtlenítők túlzott használata visszafelé sülhet el, olyannyira, hogy akár a fertőzések terjedését is elősegíthetik! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.


A fertőtlenítő kendők és gélek jó szolgálatot tesznek az olyan helyzetekben, amikor nem áll rendelkezésre sem víz, sem szappan. De ha túlzásba visszük a használatukat, többet árthatnak, mint használnak.

Milyen problémák léphetnek fel kézfertőtlenítő kendőknél, géleknél?

Kiszárítják a bőrt, mert gyakran alkoholt is tartalmaznak. Az alkohol irritálja a bőrt, lebontja természetes védőrétegét, vizet von el a bőrsejtektől, növeli bőrgyulladás kialakulásának esélyét.
Öregítik a bőrt. Az említett szárító hatás következménye, ráncosítja a bőrt, és hámlasztja.
Károsítják a bőrsejteket. Egyes kézfertőtlenítők túlzott és állandó használata mellett megfigyelték ezt az ártalmat.
Ismeretlen kémiai anyagok lehetnek bennük. Nem mindenki tudja, hogy milyen szerekre érzékeny. Egyes illatanyagok akár irritálók, allergizálók is lehetnek.
Egyes esetekben bizonyos kézfertőtlenítők nem "teljesítettek" jobban a közönséges szappannál.

Még az immunrendszert sem kíméli

Gyengítheti az immunrendszert. Ez igen meglepő következmény, hiszen éppen azért ajánlott a kézfertőtlenítők használata, hogy elkerüljük a fertőzést. Az eltúlzott, túl gyakori használat miatt ez a visszájára fordulhat! Többszörösen kimutatták már: a túl steril környezet gyengíti az immunrendszert. Ezért sem kell az egyébként egészséges csecsemő körül mindent kifertőtleníteni.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a kézfertőtlenítőkre. Egészségügyben, otthoni betegápolásnál, túrázáskor, sportoláskor – sokszor egyszerűen nincs jobb megoldás, mint a hirtelen előkapott kézfertőtlenítő törlőkendő.

Forrás: EgészségKalauz
Fotó: pixabay.com 
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal