Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Vírusok és diabétesz

Témakörök:

Brit kutatók szerint egyes hányingert és hasmenést kiváltó igen gyakori vírusfajták lehetnek a felelősek a cukorbetegségek kialakulásának egy részéért.

A tudósok enterovírusokat mutattak ki a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeiben az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek 60, és a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek 40 százalékánál.

Régóta tudjuk, hogy a cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszanak a genetikai tényezők, a betegség virális eredete azonban új keletű felfedezés. Az egyes típusú cukorbaj egy autoimmun betegség. A betegségre genetikailag hajlamos gyermekek esetében az enterovírusok olyan immunreakciót válthatnak ki, amely a betegség kialakulásához vezet.

A kettes típusú cukorbetegség leggyakoribb kiváltó oka a túlsúly és a mozgáshiány. Az enterovírus fertőzés károsíthatja a hasnyálmirigy bétasejtjeinek inzulintermelő képességét. A kutatók szerint ez, valamint a túlsúlyos szervezet nagyobb inzulin igénye együtt eredményezheti a cukorbetegség kialakulását.

Termékajánló:

Vércukorszint mérő, GL 30

Forrás: MediPress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával