Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Viselje szívén egészségét

Témakörök:

Ma már nem kell orvosi rendelőbe látogatnia ahhoz, hogy ellenőrizze vérnyomását, hiszen erre otthon is egyszerűen használható vérnyomásmérő készülékek állnak rendelkezésre.

Miért jó otthon mérni a vérnyomásunkat?
Ha a vérnyomást orvos méri kórházban vagy rendelőintézetben, az emberben idegesség, szorongás alakulhat ki. Ezen kívül a vérnyomást számos tényező befolyásolhatja (fájdalom, izgalom), ezért nem lehet egyetlen mérés alapján megítélni. Ha a vérnyomásunkat reggel, közvetlen felkelés után, de még reggelizés előtt, nyugalmi állapotban mérjük, megkapjuk az ún. alap vérnyomást. Idegenben ezt elég nehéz így megállapítani, ezért célszerű a vérnyomásmérést otthon elvégezni. Magunk is megmérhetjük vérnyomásunkat otthon, saját készülékünkkel, és rendszeresen feljegyezhetjük a kapott értékeket. Ezekről beszámolhatunk kezelőorvosunknak.

A vérnyomásról pár szóban.
A vérnyomás az áramló vér erejének az artériák falára gyakorolt hatása. A vérnyomás a szívveréssel egy ritmusban változik. Amikor a szívizom összehúzódik, kipréseli magából a vért, ilyenkor szisztolés vérnyomásról, amikor elernyed, beszívja a vért, diasztolés vérnyomásról beszélünk. A vérnyomás a szív közeli nagy artériákban a legmagasabb, a vérkeringés perifériás részei felé pedig fokozatosan csökken. A hipertenzió (magas vérnyomás) felnőttek és időskorúak között igen gyakori. Ha nem kezelik, betegség kialakulásához vezethet, ilyenek például az agyvérzés, az infarktus. A vérnyomást szabályozni kell, hogy megakadályozzuk túl magassá válását. Ez történhet a só fogyasztás csökkentésével, meghatározott diétával és az életmód változtatásával. Még olyan emberek esetében is megakadályozható a magas vérnyomás súlyosbodása, akik magas vérnyomással születtek.

A vérnyomásmérő készülék használata.
1. A vérnyomásmérési eredményeket orvosnak, vagy nagy gyakorlattal rendelkező egészségügyi szakembernek kell értékelnie, lehetőleg olyannak aki ismeri páciensének kórtörténetét. Ha Ön rendszeresen használja a készüléket, feljegyzi a mérési eredményeket, orvosa számára tájékoztatást nyújt vérnyomása folyamatos alakulásáról.
2. A vérnyomás a nap folyamán időről időre, természetes módon változik, ugyanakkor számos tényező befolyásolja mint pl. a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyógyszerfogyasztás, a fizikai erőkifejtés (lásd az ábrát). A vérnyomás változik a napszaktól, az évszaktól és a tevékenységtől függően. Az ábrán látható a vérnyomás napi változása. A munkavégzés, fájdalom (A pont), szexuális aktus (B pont) jelentõsen megnöveli a vérnyomást. Az ábrán feltüntetett értékeket 5 percenként mérték, és látható, hogy két mérés között mindig van eltérés. A vérnyomás nappal magasabb, mint alvás közben.
3. A különösen gyenge, vagy szabálytalan pulzusmérési hibákat okozhat, bár az ilyen esetek ritkán fordulnak elő. Ha ilyen szabálytalanságokat észlel, forduljon az orvosához vagy a márkaszervizhez.
4. A készüléket felnőttek használatára szánták. Amennyiben gyermek vérnyomásának mérésére kívánja használni, kérje ki orvosa tanácsát.

Hogyan mérje vérnyomását?
1. Helyezze fel a mandzsettát a bal felső karjára. Ellenőrizze, hogy biztosan nem maradt levegő a mandzsettában.
2. Kapcsolja be a készüléket. A készülék bekapcsolása után mintegy 1 másodpercre minden jelzés egyszerre megjelenik a kijelzőn. Amikor a kijelzőn a "0" jel jelenik meg, a készülék készen áll a mérésre.
3. Automatikus mandzsettafelfújás

• A "0" jel megjelenése után egy másodperccel elindul a mandzsetta felfújása.
• A felfújási nyomásérték automatikusan igazodik az egyéni vérnyomáshoz.
• Ha a bekapcsoló nyomógombot a felfújtatás ideje alatt megnyomjuk, akkor a készülék kikapcsol.
• A mandzsettanyomás elégtelensége esetén a felfújás megismétlődik.

4. Amikor a mandzsetta már felfújt állapotban van, a "Ì" jel villogása jelzi, hogy a mérés folyamatban van. Állandó sebességű levegőkieresztés (vagyis a levegő leeresztési sebességét a készülék automatikusan igazítja a pulzusszámhoz): a nyomás csökkentése egy mágnes szelep rövid idejű kinyitásával kezdődik el. Miután a nyomás csökkent és a pulzust érzékelte a készülék, a nyomás csökkentése a vizsgált személy pulzusidejétől függően, azzal szinkronban történik. A nyomásérték bal oldalt, a leeresztési sebesség jobb oldalt jelenik meg a kijelzőn. Ha a készülék érzékeli a pulzust, akkor a nyomás kijelzése átvált a kijelző jobb oldalára. Ebben az időben a "Ì" jel a pulzus ütemében villog. Ha a mérés befejeződött, akkor a szisztolés nyomásérték a kijelző bal oldalán és a diasztolés nyomásérték a kijelző jobb oldalán jelenik meg, majd a pulzusszám értékét látjuk. 2-3 másodperccel ezután a nyomásértékek és a pulzusszám értékei felváltva jelennek meg a kijelzőn.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők