Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Zöldséget a grillre

Témakörök:

Ha a kerti parti során választhatunk a grillezett hamburger és a grillezett Portobello gomba között, csapjunk le a zöldségre. Egy friss tanulmány szerint a szénné égett vagy jól átsütött hús növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. A grillezett zöldségek viszont nem járnak ilyen veszéllyel.

„Ez nem azt jelenti, hogy ha valaki jól átsütött steaket eszik, feltétlenül rákos lesz, de több bizonyíték is utal arra, hogy összefüggés áll fenn a grillezett húsok és bizonyos rákbetegségek kialakulása között” – mondta Denise Snyder táplálkozáskutató a Duke Egyetemen.

Amellett, hogy a vörös és a feldolgozott húsok állnak az élen azon a listán, melyen a csak korlátozott mennyiségben javallott élelmiszerek szerepelnek, a többi hús – köztük a csirke, a sertés és a hal – is generálhat rákkeltő reakciót, amikor forró grillen készítik el.

„Amikor magas hőmérsékletnek teszünk ki grillezett húsokat, lebontja az izomfehérjéket, és egy olyan rákkeltő anyagot hoz létre, amely károsíthatja a DNS-ünket és a genetikai anyagunkat” – magyarázza a kutató. „Ez pedig megindíthatja a rák kifejlődésének folyamatát.”

A 62 581 személy részvételével készült tanulmány kimutatta, hogy azokban, akik a jól átsütött steaket kedvelik, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki hasnyálmirigyrák, mint azokban, akik kevésbé jól átsütve fogyasztják a steaket, vagy egyáltalán nem esznek ilyen húst. A magas hő olyan kémiai reakciót vált ki, amely az izomszövetekben lévő aminosavakat és kreatint rákkeltő anyagokká, úgynevezett heterociklikus aminokká alakítja át.

Néhány jó tanács az egészségesebb barbecue-hoz:

· Grillezzünk több gyümölcsöt és zöldséget. A gomba, a barack, a cukkíni és az ananász például kitűnő választás.

· Használjunk hőmérőt, nehogy túl sokáig hagyjuk az ételt a grillsütőn, és alkalmazzuk a legalacsonyabb hőmérsékletet ételünk alapos átsütéséhez.

· Tegyük egy kis időre az ételt a mikroba, mielőtt a grillre helyezzük, és dobjuk el a rostokat, mert ezek tartalmazzák a legtöbb potenciálisan káros vegyületet.

· Válasszunk soványabb húsokat, amik gyorsabban elkészülnek, és kevesebb időt hagynak a rákkeltő anyagok kialakulására. Forgassuk gyakran a húsokat, nehogy odaégjenek.

· Tegyünk lyukacsos fóliát a szén és a hús közé. A kicsepegő zsír okozta fellángolások füsttel boríthatják be a húst, amely rákkeltő anyagokat tartalmaz.

· Emeljük magasra a grillrácsot, hogy távol tartsuk a húst a közvetlen hőtől.

Termékajánló:

Ovation raclette és grill

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők