Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5d6c166137d2c528327173.jpg

Zsálya ízületi gyulladásra és szívre? Ezért jó, ha gyakrabban fogyasztja

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

A mediterrán fogások egyik jellegzetes fűszere a zsálya, ami az oreganó, a kakukkfű és a levendula rokona - ezekhez hasonlóan az egészségünkre is jótékony hatással van. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani! - olvasható az egeszsegkalauz.hu-n.
 

A zsályát évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, és az elmúlt évtizedekben a szakemberek is felfigyeltek jótékony tulajdonságaira.
Szívvédő
A zsályában olyan aromás olajok, flavonoidok és más értékes vegyületek találhatóak, melyek a kutatások szerint csökkentik a szervezetünkben a krónikus gyulladásokat. Ezzel pedig szerepet játszhatnak olyan súlyos betegségek megelőzésében, mint a szív- és érrendszeri panaszok.
A zsályában antioxidánsok is vannak, így a fűszer fogyasztásával - akár friss, akár szárított formában - megvédhetjük a sejtjeinket az úgynevezett szabad gyökök okozta károsodásoktól. A szabad gyökök a szervezetünkben végbemenő biokémiai folyamatok természetes "melléktermékei", melyek részben ugyan szükségesek, részben azonban súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek.
A zsályában ráadásul több olyan antioxidáns is van, melyek egymás hatásait is erősítik. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns-sejtvédő hatásainak köszönhetően a fűszernövény fogyasztása különösen ajánlott lehet például azoknak, akik ízületi gyulladással vagy asztmával küzdenek.

Az agynak is jót tesz

Az is profitálhat a zsálya fogyasztásából, aki a memóriáját vagy a koncentrációs képességeit szeretné javítani, esetleg vizsgára készül - ezt több kutatás is bizonyította. Emellett azonban azt is kiderítették, hogy a zsálya az Alzheimer-kór(illetve más, neurodegeneratív betegségek) ellen is védhetnek, elsősorban úgy, hogy megakadályozzák azoknak a plakkoknak a lerakódását, melyet összefüggésbe hoztak a demencia kialakulásával. Nem kizárt a szakemberek szerint az sem, hogy a zsálya kivonata egy hatékony Alzheimer-kór elleni gyógyszer összetevője lehet.

Cukorbetegeknek is javasolt a zsálya

Egy 2013-ban végzett kutatás eredményei alapján a zsálya hatóanyagai a cukorbetegség kezelésére is alkalmasak lehetnek: a 3 hónapig szedett zsályalevél-kivonat hatékonyan csökkentette a kutatásban részt vevők vércukor-, koleszterin- és triglicerid-szintjét egyaránt.

Forrás: EgészségKalauz
Foto: pixabay.com  

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal