Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Zsugorítja az agyat az ivás

Témakörök:

Mindkét nem számára egyaránt káros, ám másképpen hat a nőkre a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, mint a férfiakra, derül ki az Archives of Neurology októberi számából. Minél többet iszik az ember, annál jobban zsugorodik az agya, ami cseppet sem meglepő, hiszen állatkísérletek és kisebb vizsgálatok során már megfigyelték a jelenséget.

Az újdonság azonban az, hogy ebben az esetben még a kis mennyiségű alkohol fogyasztása sem jár védőhatással. A kor előrehaladtával az agy térfogata rendszerint csökkent, minden évtizeddel nagyjából 1,9 százaléknyit. Ugyanakkor az öregedés során egyre több elváltozás keletkezik a fehérállományban is. Ezek a változások hozzájárulnak a demencia (időskori elbutulás), valamint a kognitív (gondolkodási) hanyatlás kialakulásához. A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért több vezető kutató feltételezte, hogy hasonló módon kis mennyiségű alkohol jó hatással lehet az agytérfogat változására is. Korábbi eredmények alapján az alkoholfogyasztás jobb kognitív funkcióval és alacsonyabb Alzheimer-kór rizikóval jár.

A mostani vizsgálatban, melyet Carol Ann Paul, a massachusettsi Wellesley Egyetem kutatója vezetett, 1839 felnőttről készítettek MR felvételeket. A 60 év átlagéletkorú résztvevők egészségi állapotát is kivizsgálták. A vizsgálati személyek közül senki nem szenvedett demenciában, és senkinél nem fordult még elő agyi érkatasztrófa. Az alkoholfogyasztást a betegek elmondása alapján értékelték. Öt csoportba osztották a résztvevőket: absztinensek, korábban alkoholt ivók, kis (1-7 ital hetente), mérsékelt (8-14 ital hetente) és nagy mennyiségű (több mint 14) alkoholt fogyasztók. A legtöbben (a férfiak 38 százaléka és a nők 44 százaléka) a kis mennyiséget fogyasztók körébe tartoztak. A férfiak körében gyakoribb volt a közepes és a nagy mennyiségű italozás.

Az alkohol nem fejtett ki védő hatást a normális, korral járó agytérfogat-csökkenés ellen. Ellenkezőleg, minél többet ivott az adott személy, annál jelentősebbnek bizonyult a térfogatcsökkenés. Nőknél ez az összefüggés valamivel még kifejezettebb, mint a férfiaknál, annak ellenére, hogy a nők összességében kevesebb alkoholt fogyasztanak. A különbséget azzal magyarázzák, hogy a nőkben gyorsabban szívódik fel az alkohol, mint a férfiakban, és a nők általában jobban megérzik az alkoholt, mint a férfiak.

Termékajánló:

SafeDrive alkoholdetektor, SD-001

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők