2017. január 18., szerda - Piroska.  
 

NYITÓOLDAL GYERMEK-EGÉSZSÉG EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS EGÉSZSÉGES KÖRNYEZET OTTHONI GYÓGYÁSZAT SZÉPSÉG-EGÉSZSÉG EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD  
 

Magas vérnyomás
Fájdalom
Cukorbetegség
Fitness, életmód
Orvosmeterológia
Hírlevél
Segítség
Egészségpénztárak
Alvászavarok


 Kórház, klinika kereső
 Háziorvos kereső
 Gyógyszertár kereső
 Egészséglexikon

 
E-mail cím: 
Jelszó: 
Regisztráció >
Elfelejtett jelszó >

Tudta Ön, hogy a rendszeres szaunázástól bőre megfiatalodik? Hallott már a sókamráról? Mire jó a biokamra? Állandó Beauty & Wellness rovatunkban válaszolunk ezekre a kérdésekre, és egyúttal  bemutatjuk a legújabb hazai wellness szolgáltatásokat. Tovább...


  Világszenzáció - MEDIBALL az egészséges sport!

A MediBall a több ezer éves egészséges Tai Chi gyakorlatok körkörös mozdulatain alapuló rendkívül egészséges és szórakoztató labdajáték, mely töretlenül hódít az egész világon. Játszható párban és egyedül is. Tovább...

 

Egészségének megőrzése és javítása érdekében végeztessen állapot felmérő vizsgálatot most, 50 %-os kedvezményes áron a MEDICOR Egészségközpontban!                              Tovább...

Magas vérnyomás

 

Minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása Magyarországon, és a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a betegség. Egyre többször, egyre többet hallunk a magasvérnyomás-betegségről, de sokan csak legyintenek, hiszen a magasvérnyomás nem fáj és gyógyszerrel jól csökkenthető. A vérnyomáscsökkentő készítmények nevét sokan ismerik vagy hallották már, és hatásuk azt a képzetet kelti, hogy rendszeres fogyasztóik egy-egy tablettát beszedve teljesen egészségesek lesznek. Vagy mégsem? És mi történik, ha mi magunk szembesülünk a betegséggel? Ha háziorvosunk egy rutinvizsgálat után közli velünk a cseppet sem megnyugtató tényt, hogy valami nincs rendben a vérnyomásunkkal?

Azonnal átérezzük mindazt, amire korábban csak legyintettünk. Egész életünkben gyógyszert kell szedni ezentúl? Jön az agyvérzés? Esetleg infarktus? Betegség ez vagy csak egy időleges állapot? Az aggodalom természetes, hiszen gyakran összekeverednek az innen-onnan kapott információk. Van, amelyet szakembertől hallottunk, olvastuk, vagy láttuk a televízióban, esetleg felnagyították a szomszéd által elmondottak vagy a jóval korábbi szakmai ismereteken alapuló tévhit. Kellő belátással és odafigyeléssel azonban semmi okunk a kétségbeesésre!

A hipertónia, a magasvérnyomás-betegség, az egyik leggyakoribb népbetegség hazánkban és a fejlett országokban egyaránt. Amennyiben már kialakult, érdemes megtanulnia együtt élni vele! Ismerje meg az okokat és következményeket, valamint a kezelés lehetőségeit, amelyek a testi és szellemi épség és frissesség megőrzését segítik. Ezek ismeretében Ön is részt tud vállalni saját egészségi állapotának javításában, és felelősen tud dönteni!

Érrendszerünkben a szív működése biztosítja az állandó véráramlást és a közel állandó nyomásviszonyokat.
A "normális" vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, az ingadozást külső hatások, például idegi terhelés, fizikai aktivitás, a szervezetben keletkező anyagok, illetve az idegrendszer befolyásolja. Ez az egyensúly felborulhat és átmenetileg, vagy tartósan "magas vérnyomás" diagnosztizálható. Szerencsére a vérnyomás egyszerűen mérhető, két szám, (például a 120/80 Hgmm), amelyet a legtöbb vérnyomásmérő készüléken magunk is leolvashatunk.

Mit is jelent ez a két szám?
Az első, az úgynevezett szisztolés vérnyomásérték, amely a szív összehúzódásakor, minden egyes alkalommal az érrendszerbe löki a vért, és ezzel egy "csúcs" nyomást hoz létre.
Amikor a szív izomzata elernyed és a következő adag vért befogadja, a verőerekben a nyomás állandó marad.
Ez biztosítja, hogy a szervek és a szövetek vérellátása egyenletes legyen.

A második érték, a diasztolés vérnyomás, az úgynevezett "per érték", amely egy adott időpontban jellemzi az egyén vérnyomását. Egyszerűbben megfogalmazva a szisztolés és a diasztolés érték nem más, mint az artériákban keringő vér nyomásának a maximum és minimum értéke.

Akkor beszélünk magasvérnyomásról, ha az orvosi rendelőben mért szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, illetve a diasztolés érték a 90 Hgmm-t

Mit jelent a Hgmm? A vérnyomást Hgmm-egységben szokták kifejezni, ami a hagyományos vérnyomásmérő üvegcsövében lévő higanyoszlop magasságát jelöli, amely egyensúlyt tart a vérnyomásmérő karon lévő mandzsettájában létesített levegőnyomással. Maga a magasvérnyomás-betegség, a hipertónia, tartós nyomásemelkedés az érrendszerben.

Többnyire mind a szisztolés, mind a diasztolés érték nagyobb, mint a kívánatos, az érrendszer számára optimális érték. Ez a többletnyomás terheli az érrendszert és nagysága, ingadozása, változása határozza meg azt a veszélyt, amelyet maga a hipertónia jelent, s amelyet a vérnyomáscsökkentő kezeléssel el szeretnénk kerülni. Tudni kell, hogy a kor előrehaladásával az erek rugalmassága romlik, és emiatt a szisztolés érték emelkedik, a diasztolés érték csökken. Ez a 60 év felettiek körében 40-50%-ot is elér. Ezen vérnyomásformának ugyanolyan jelentősége van, mintha mindkét érték emelkedett volna.

Ereink nem viselik el tartósan a megnövekedett nyomás okozta többletterhelést, és annak nagyságától és időtartamától függően különböző mértékben sérülnek. Olyan folyamat indul el, amely az érelmeszesedés kialakulásához és felgyorsulásához vezet, amely a későbbiekben akár egy végzetes agyvérzést vagy szívinfarktust is előidézhet.

Mikor beszélünk hipertóniáról?

A betegség meghatározása viszonylag egyszerű, hiszen a mérés során kapott szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek alapján mindössze a "normális" és a "kóros" közötti határt kell meghatározni. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, mert vérnyomásunk szívütésről szívütésre, 24 óra alatt mintegy százezerszer, szinte másodpercenként változik, azt a külső körülmények jelentősen befolyásolják. Van egy egyénre jellemző napszaki "szabályos" ingadozás is, amelyet szintén figyelembe kell venni, amikor az orvos eldönti, hogy a vérnyomás normális, vagy hipertónia áll fenn.

Akkor beszélünk magasvérnyomásról, ha az orvosi rendelőben mért szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, illetve a diasztolés érték a 90 Hgmm-t. Otthoni vérnyomásmérésnél már a 135/85Hgmm is magas értéket jelent.

Hogyan ismerjük fel a hipertóniát?

Milyen lehetőségeink vannak?

 • Egyszerű lenne a helyzet, ha a hipertónia tüneteket, panaszokat okozna. A gyanújelek, a fejfájás, szédülés, szívpanasz,gyengeség, fáradékonyság sajnos nem jellemző tünetei a betegségnek. Ha ezekkel mégis összefüggésbe hozható, akkor már a hipertónia hosszabb ideje fennáll és szervi elváltozásokat is okozott. A "véletlenül" mértvérnyomás kitűnő szűrőként működhet. Erre sor kerülhet, ha bármilyen okból orvoshoz megyünk.
 • Egyre gyakoribb, hogy saját vérnyomásmérővel saját magunk ellenőrizzük vérnyomásunkat bizonyos gyakorisággal a vérnyomást, és ennek eredményeképpen kezdődik el a diagnózis pontosítása.

Kezelés - gondozás: hogyan, meddig?

Az odafigyelés fontos része a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás, valamint a szükséges gyógyszerek rendszeres és pontos bevétele

Tényként kell elfogadnunk, hogy a magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, elsősorban azért, mert olyan összetett betegség, amelynek kialakulási módját nem ismerjük pontosan. Azonban az Ön együttműködésével zajló orvosi kezelés elérheti és fenntarthatja az ideális vérnyomást, és ezzel a későbbi szövődmények is kivédhetőek! Ez élethosszig tartó odafigyelést, orvosi segítséget, ellenőrzést és kezelést indokol. Az odafigyelés fontos része a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás, valamint a szükséges gyógyszerek rendszeres és pontos bevétele. A későbbi súlyos szív-, vese-, és agyi betegségek megelőzése érdekében kezelőorvosa az Ön állapotához és veszélyeztetettségéhez legjobban illő kezelést választja ki, nemcsak a vérnyomás csökkentésére törekszik.

Mi a kezelés célja

 • A szív és érrendszeri kockázati tényezők felismerése és kezelése,
 • az egészséges életvitel megvalósítása,
 • a normális vérnyomás helyreállítása, amely mindenképpen 140/90 Hgmm alatt van,
 • a napi vérnyomás egészséges ritmusának biztosítása: éjszaka alacsonyabb legyen a vérnyomás, mint nappal,
 • a kóros vérnyomás-kiugrások és a kóros vérnyomás-ingadozás kiküszöbölése, mert ezek rendkívüli mértékben megterhelik és károsítják az ereket,
 • ha már érrendszeri és szívkárosodás bekövetkezett, annak lehetőség szerinti megszüntetése, a folyamat visszafordítása, és az új szövődmények kivédése.

A vérnyomás ellenőrzése

Szabályossága a kezelés minden fázisában egyformán fontos. Ennek lehetséges módjai:

 • Hagyományos ellenőrzés a rendelőben. Ez megbízható eredményű, de csak az adott pillanatnyi helyzetről tájékoztat. Az orvos és nővér hatására gyakran fellépő fehér köpeny hatás miatt magasabb, mint a "szokásos" vérnyomás. Ha nincs másra lehetőség, akkor különböző napszakban, délelőtt, délután, korábban, későbben váltakozva kell végezni.
 • A napközben ismételten, gyakran végzett vérnyomásmérés pontosabban mutatja meg, hogy milyen a valódi állapot. Az ébredéstől lefekvésig monitorozott vérnyomás részleteiben mutatja meg a napszaki változásokat, a fizikai aktivitásra, pszichés hatásra bekövetkezett vérnyomás emelkedést vagy csökkenést. Egyben az esetlegespanaszok vérnyomás változással való összefüggését, vagy az attól való függetlenségét is láthatóvá teszi és segítia betegség természetének pontosabb megértését.
 • Hasznos az önellenőrzés minden formája, az esetenként végzett önvérnyomásmérés. Kritikus napszakokban,amikor magasabb vérnyomásra lehet számítani, például reggel ébredést követően, vagy a késődélutáni órákban,tanácsos ismételt méréseket végezni. Elsősorban akkor hasznos mérni, ha "panasz van", amelyet érzésünk szerinta vérnyomás-ingadozás váltott ki.

A vérnyomás mérő készülékeket általában a normál méretű mandzsettával forgalmazzák, mely 22-32 cm kerületű felsőkarhozalkalmas. Nagyobb méretű felkar esetén nagy méretű mandzsetta használata szükséges a helyes méréshez.

Mi legyen a célvérnyomás, amelynek elérésére és fenntartására törekedni kell?

A vérnyomást a 140/90-es határnál alacsonyabb szintre kell csökkenteni

A hipertónia diagnózisának kimondásakor a 140/90 Hgmm a határ, amely már magasvérnyomás-betegségnekszámít. Ez egyben meghatározza azt a célt is, amelyet a kezelés során célszerű elérni, azaz a vérnyomást a 140/90-eshatárnál alacsonyabb szintre kell csökkenteni. Tudomásul kell venni, hogy a vérnyomás mindenkinél ingadozik."Egészségeseknél" is különleges esetekben, ritkán és nem tartósan 140/90Hgmm-nél nagyobb értékű is lehet. Ennekfigyelembevételével elérendő kezelési cél az, hogy:

 • a rendelőben mért vérnyomás 140/90 Hgmm-nél ne legyen nagyobb,
 • otthoni ellenőrzések során az ébredés utáni órában és kora délután se legyen magasabb, mint 130/80 Hgmm,
 • ha napközben sorozatosan ismételt mérések történtek, ne legyen tíz mérés közül egynél több magasabb, mint140/90Hgmm, ha átlagot számolunk akkor az 135/85 Hgmm-t ne haladja meg!

Nem megfelelő a kezelés, ha a fenti előírások nem teljesülnek, illetve:

 • ha rendszeresen előfordul 160/100Hgmm-t elérő, vagy azt meghaladó vérnyomás,
 • ha normális értékek, alacsony, 110/70 Hgmm-nél kisebb vérnyomás és magasabb, 140/90 Hgmm felettiek váltakozva figyelhetők meg.

forrás: Magyar Hypertonia Társaság


Időjárás előrejelzés

Vízforraló, JK-905
Botmixer + aprító + habverő 600 W
Kézi búzafűprés, gyümölcs- és zöldségprés, ezüst színű
Aprító
Bébiétel melegítő, 071554
Tovább a többi akciós termékhez >>